Hlavní obsah

Britské puby se brání zákazu kouření

Právo, Rostislav Matulík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

George Orwell sice ve svých esejích kdysi napsal, že správná britská hospoda je pořádně vyuzená tabákovým dýmem, do budoucna však bude naplňování tohoto ideálu stále těžší. Přesto se zdá, že Británie slepě nekopíruje "irskou cestu" a nezakáže kouření v tradičních pubech úplně.

Článek

Ve čtvrtek totiž pět největších britských provozovatelů hospodských zařízení přišlo s kompromisním návrhem, podle něhož do konce roku 2009 zmizí cigaretový kouř z 80 procent plochy provozoven.

Tomuto cíli budou předcházet "dílčí strategické kroky" - například ještě do konce tohoto roku zakážou hospodští kouření na baru a navíc se plná polovina prostor v hospodách a restauracích změní na nekuřácké.  

Liberálnější ministr

Podle deníku Financial Times se opatření prozatím týká 22 tisíc z celkového počtu asi 55 tisíc britských hospod. List míní, že provozovatelé se s předstihem snaží zabránit kopírování Irské republiky, kde na konci března vstoupil v platnost definitivní zákaz kouření v deseti tisících tamních hospodách a také na všech pracovištích.

Britskému odporu vůči úplnému zákazu ovšem nahrává osobnost ministra zdravotnictví Johna Reida, který je provozovateli hospod v otázkách kouření vnímán jako "liberál". Začátkem roku vyvolal ministr bouři, když prohlásil, že kouření je "jednou z mála radostí, které zbývají nižším společenským vrstvám".

Hlasujte v anketě pod článkem:
Jste přesvědčeni o správnosti zákazu kouření v restauracích?

Boj proti tomuto zlozvyku označil za "obsesi snobského středního stavu" a dodal, že mu nevadí, když "svobodná matka v obecní bytovce zapaluje jednu od druhé".

Odpůrci cigaretového kouře nyní pravděpodobně přenesou svůj zájem na pracoviště, kde bude zřejmě vydání zákazu daleko snazší. Kabinet Tonyho Blaira dal opakovaně najevo, že je tomuto kroku nakloněn, definitivní pravomoci však chce dát do rukou radnicím a obecním úřadům.

Anketa

Jste přesvědčeni o správnosti zákazu kouření v restauracích?
Ano
46,6 %
Ne
53,4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 429 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Zákaz kouření znamená méně nemocí srdce

Myslíte si také, že zakazovat kouření v podstatě nemá smysl? O opaku přesvědčuje studie z města Helena v americké Montaně. Dává zastáncům nekouření jednoznačný...

Na veřejnosti bude zákaz kouření

Evropský komisař pro ochranu spotřebitele a zdraví David Byrne se rozhodl podpořit zákaz kouření s poukazem na rizika pasivního kouření. Tím potěšil všechny,...

Irské hospody už bez cigaretového kouře

Cigareta vykouřená v irské hospodě se od pondělí stává téměř trestným činem. Jako první země Evropské unie totiž Irsko zavádí absolutní zákaz kouření...

Výběr článků

Načítám