Hlavní obsah

Běžné kožní potíže můžou skrývat závažné onemocnění

Novinky, Filip Šára

Svědí vás pokožka, máte vyrážku či pozorujete na svém těle podivné skvrny? Může se jednat o naprosto běžné kožní potíže, ale i příznak závažného onemocnění. Poradíme vám, jak se zorientovat v těch, jež vznikají v důsledku infekce, chronického kožního onemocnění a alergie.

Foto: Profimedia.cz

Pásový opar

Článek

Přesnou diagnózu konkrétního kožního onemocnění určí lékař, nicméně než jej vyhledáte, podívejte se s námi na základní příznaky běžných potíží.

Pásový opar

Začíná se projevovat pálením, brněním nebo velmi citlivou pokožkou. Vyrážka se z vystouplých bodů mění v bolestivé puchýřky, jejichž „životnost” trvá kolem dvou týdnů. Pásový opar se nejčastěji vyskytuje na trupu a v oblasti hýždí, ale objevit se může úplně kdekoli.

Většina lidí se ho zbaví, ale u některých znecitlivění a svědění může přetrvávat po mnoho měsíců, let – a naneštěstí i do konce života. Léčí se antivirotiky, steroidy, zapotřebí bývají i antidepresiva.

Urtikárie (kopřivka)

Obecně se nazývá „vyrážka”. Jde o alergickou reakci, která vypadá jako odřeniny či šrámy. Obvykle svědí, někdy se objevuje i píchání a pálení. Velikostně se liší, jednotlivé vyrážky se mohou postupně spojovat do rozsáhlejších ploch. Projevy se mohou vyskytnout kdekoli a trvat od několika minut do několika dní.

Urtikárie bývá způsobena léky, potravinami a jejich přísadami, teplotními výkyvy a infekčním onemocněním (i třeba bolestí v krku). Účinnou pomocí, pokud je vyrážka nepříjemná a přetrvává, jsou antihistaminika.

Lupénka

Lupénka je neinfekční vyrážka, projevující se většími červenými skvrnami s odlupujícími částečkami kůže. Většinou postihuje pokožku hlavy, lokty, kolena a dolní části zad. Může se vracet celý život. Příčina lupénky není známa, ale imunitní systém při jejím propuknutí vytváří nové kožní buňky příliš rychle. Léčba zahrnuje medicínské přípravky aplikované na kůži, světelné terapie, léky standardně užívané ústy, injekce nebo infuze.

Ekzém

Ekzém není nakažlivý, kůže je jen zanícená, zčervenalá, suchá a svědí. Tvorbu ekzému může podpořit nevhodné mýdlo, které podráždí vaši pleť, různé alergeny, klima, a dokonce i stres. Přesná příčina vzniku ale není známa. Ekzém se často vyskytuje na rukou, zejména v místech, kde se ohýbají. Záleží na ošetřujícím lékaři, co vám na to předepíše.

Růžovka

Často se nesprávně zaměňuje za akné, avšak vyskytuje se až v dospělosti. Zčervená nos, brada, tváře, čelo a také oči. Postupem času může zarudnutí sílit až na brunátný vzhled s jasně viditelnými cévkami. V některých případech se může objevit ztluštělá kůže a v ní hnisavé pupínky. Léky nemusí stačit, pak následuje např. laserová terapie.

Opary

Malé, bolestivé puchýře na ústech či nose jsou způsobeny virem herpes simplex. Opary se vyskytují asi deset dní, jsou velmi nakažlivé. Způsobuje je horečka, přílišné pobývání na slunci, stres nebo hormonální změny (menstruace).

Jako účinnou léčbu lze využít antivirové léky nebo krémy, nicméně pokud vřídky obsahují hnis, zarudnutí se rozšiřuje dále, máte horečku a pálí vás oči, je nutné vyhledat lékaře.

Vyrážka z rostlin

Kontakt s břečťanem či dubem způsobuje vyrážku u mnoha lidí. Začíná zarudnutím a otokem, po pár hodinách či dnech se stupňuje svědění. Vyrážka trvá obvykle dva týdny, ulevit mohou studené obklady, v horším případě jsou potřeba antibiotika. Zvlášť po takovéto zkušenosti se snažte vyhnout „výměnám názorů” s takovými pro vás jedovatými rostlinami.

Zvrásněná pleť po holení

Stalo se vám někdy, zejména tedy mužům, že byla vaše pokožka po holení podrážděná, plná hrbolků? Může jít i o vlasy, když se vzadu vyholí, ale zejména jde o kudrnaté vousy, které se po oholení „vracejí” zpátky do kůže, což způsobuje podráždění a pupínky, místy rovněž jizvy.

Bezpečnější holení vypadá takto: před tímto procesem si opláchněte obličej horkou vodou, holte se ve směru růstu a nenapínejte kůži. Nakonec si obličej opláchněte studenou vodou, poté naneste hydratační krém.

Kožní výrůstky

Jedná se vlastně o malinké laloky tělové barvy či malinko tmavší, které visí na kůži. Jsou obvykle na krku, hrudníku, zádech, v podpaží, pod prsy nebo v oblasti třísel, většinou u žen a starších lidí. Nejsou nebezpečné a v drtivé většině případů nezpůsobují žádnou bolest, pokud nedojde k jejich podráždění, kupříkladu oděvem. Lékař je může odstranit vyříznutím či vypálením.

Akné

Akné vytvářejí zanícené ucpané póry potu a odumřelé kůže. Většinou jsou vidět na obličeji, hrudníku a zádech. Způsobují to jednak hormony, jednak bakterie. Tyto mastné plochy kůže, na kterých se vám akné často zjevuje, byste měli podrobovat pravidelné hygieně, tedy uchovávat čisté. Oblíbené „vymačkávání beďarů” se nedoporučuje, protožepo něm může zůstat jizva, navíc hrozí infekce.

Atletická noha

Plísňová kožní infekce na chodidlech, která může způsobit olupování, zarudnutí, svědění, pálení a někdy i puchýře a vředy, je nakažlivá - není nutné si obout „infikovanou” obuv, stačí jít naboso poblíž bazénů a šaten. Do normálu mohou stav vrátit antimykotické krémy nebo perorální léky pro těžší případy. Nohy při léčení udržujte čisté a suché, stejně tak vnitřek boty.

Zárodky nádorů na kůži

Obvykle jde o hnědý nebo černý útvar, může být kdekoli na těle, samostatně nebo ve skupinách. Některé „krtince” se pomalu vyvíjejí a mění v průběhu let. Většina pochopitelně není rakovinotvorná, avšak část zvyšuje hrozbu nádorových onemocnění. Záleží na jejich vývoji, zda svědí, krvácejí...

Jaterní skvrny

Tento název je přesnější než „stařecké”, jelikož sice se tyto hnědé či šedé skvrny objevují převážně u dříve narozených jedinců, nejsou však způsobeny přímo stárnutím. Může za to sluneční svit, proto je nacházíme hlavně na rukou a obličeji – a na osoby vyššího věku zcela logicky svítilo slunce déle. Často pomáhají pouhé krémy, ale aby se vyloučila možnost vážné kožní choroby (melanom), vyhledejte raději lékařskou pomoc.

Pityriasis rosea

Je to neškodná vyrážka, jedna tečka se postupně rozšíří na končetiny, záda, břicho, případně krk. Příčina není známá, vyrážka však není nakažlivá, pouze může svědit. Nezřídka zmizí bez léčby během 6-8 týdnů. Pityriasis rosea se nejčastěji objevuje u osob ve věku mezi 10 a 35 lety.

Melasma

Melasma neboli hyperpigmentace obličeje je charakteristická na pohled opálenými a zahnědlými částmi kůže v oblastech tváří, nosu, čela a brady. Vyskytuje se u poloviny žen během těhotenství, proto se tomuto kožnímu problému také říká „těhotenská maska”. Pokud přetrvává, mohou pomoci jak léky na předpis, tak některé volně prodejné. Nezapomínejte na opalovací krém, neboť sluneční světlo stav zhoršuje.

Bradavice

Ač se to nezdá, jejich nejoblíbenějším místem není brada, ale ruce a jejich prsty. Způsobují je viry, můžou se šířit z člověka na člověka, případně prostřednictvím kontaktu s něčím, co používá daná osoba.

Jejích šíření preventivně znemožníte tím, že se jich nebudete dotýkat, rovněž je lze skrýt náplastí a udržovat v suchu. Většinou jsou zcela neškodné, bezbolestné a samy zmizí. Jestliže ne, existují na to léky. Pokud nezaberou, přichází na řadu vypalování chemikáliemi, laserové či chirurgické zákroky.

Seboroická keratóza

Jedná se povětšinou o nezhoubný nádor kůže. Rakovinové výrůstky se mohou vyvinout s postupujícím věkem. Bývají tmavé i barevné, se zrnitým povrchem - ale není to vždy platící pravidlo. Léčba nebývá nutná, nicméně pokud by šlo o zhoubnou rakovinu kůže, je třeba vyhledat lékaře. Už jen kvůli určení správné diagnózy, jelikož kožní choroby si jsou na pohled většinou tak podobné, že pro laika není snadné je správně identifikovat.

Reklama

Související témata:

Související články

Co může pokožka prozradit o vašem zdraví

Pokožka je jako obraz našeho zdravotního stavu. Podle lékaře Wakeho Foresta se celá řada zdravotních potíží včetně vážných nemocí může nejprve projevovat jako...

Alkohol a opalování zvyšují riziko rakoviny

Během posledního desetiletí značně vzrostl počet rakovinových onemocnění. Částečně si za to lidé mohou sami, jelikož obvyklé příčiny jsou dvojího typu:...

Výběr článků

Načítám