Hlavní obsah

Bez kávy se nerozjedu aneb Mýty o tom, jak dodat tělu potřebnou energii

Novinky, bok

Ranní vstávání nebývá pro mnohé lidi snadnou záležitostí. Nedostatek spánku, noční vstávání, chrápání partnera - to jsou jen některé důvody, kvůli kterým se řada z nich po ránu uchyluje k tzv. povzbuzovačům. Nejoblíbenějším „dopingem” je pro mnohé káva, která jim dodá potřebnou energii. Ale je to skutečně tak?

Foto: Profimedia.cz

Dopřáváte si o víkendu delší spánek ve snaze dohnat jeho deficit během týdne a doplnit tak potřebnou energii? Podle odborníků to není tak snadné.

Článek

Máte po ránu pocit, že vám doslova chybí energie a jste naprosto „vyšťavení”? A je pro vás káva nebo jiné povzbuzovače to jediné, co vás nabije? To, co vnímáte jako nepopiratelnou realitu, je ale podle vědců trochu jinak.

Australská expertka Libby Weaverová uvedla, že existuje mnoho výživových, biochemických a emocionálních procesů, které přispívají k tomu, že se po ránu či během dne cítíme bez energie, abychom se ale únavově „vyšťavili”, je podle ní mnohem náročnější, než si myslíme.

Za roky své praxe nasbírala řadu mýtů od svých klientů ohledně únavy a toho, jak dodat tělu potřebnou energii. Z nich představuje několik hlavních s vysvětlením, zda je v nich alespoň zrnko pravdy.

Bez kávy to nezvládnu

Zeptejte se ve svém okolí, koho chcete, mnoho z lidí vám řekne, že bez kávy to nejde. Doktorka Weaverová k tomu dodává, že to není tak zcela pravda - navíc její konzumace vede k nepříjemnému jevu - lidé mají po čase pocit, že potřebují stále více kofeinu, aby vše zvládli.

Jaký vliv má káva na náš mozek a tělo

Zdraví

„Lidé jsou často šokováni tím, kolik energie mají, aniž by se spoléhali na kofein,” uvádí odbornice na svých webových stránkách. „Divili byste se, kolik mimořádné energie je lidské tělo schopno vyprodukovat, když specifické energetické systémy podpoříme našimi rozhodnutími o zdravém životním stylu.”

Pokud patříte mezi jedince, kteří si život bez kofeinu nedokážou představit, není to vyloženě škodlivé, ale ani příliš přínosné. Zkuste proto jeho příjem snížit - nejprve každý týden na polovinu množství, které jste zvyklí, dokud nedosáhnete „nuly”.

Po zhruba dvou týdnech bez kofeinu se zkuste zaměřit na to, jak se cítíte. Zpočátku možná byla bez kofeinu vaše únava citelnější, ale energie by se vám měla začít postupně zvyšovat. Šálek kávy můžete v případě potřeby nahradit i šálkem bylinného čaje.

Snídaně není nic pro mě

Jste přesvědčeni o tom, že snídaně není nic pro vás, že vám nic nepřinese? Jak dokládá odbornice, v tomto případě jde o naprostý mýtus.

Pokud si ráno nic nedáte, nejen že budete mít brzy hlad a zahánět ho budete mnohem pravděpodobněji něčím nezdravým, rovněž budete během dopoledne pravděpodobně pociťovat větší únavu.

Vynechávat snídani kvůli rannímu shonu je velká chyba

Zdraví

Pokud si ale ráno dopřejete vydatnou snídani, nejen že dodáte tělu potřebnou energii na rozjezd do nového dne, zlepšíte tím i své kognitivní schopnosti.

Rychlé cukry dodají energii

Řada lidí při pocitech únavy nebo vyčerpání sahá po tzv. rychlých cukrech, tedy většinou nějaké sušence či čokoládové tyčince, které podle nich fungují jako rychlý dobíječ energie.

Doktorka Weaverová ovšem vysvětluje, že jakkoli to může být pravda, ve výsledku to povede k nevyhnutelné „havárii” - rychle dodaná energie rychle vyprchá, a tak to ve výsledku ke kýženému výsledku moc nepovede.

Jak cukr ničí náš spánek

Zdraví

„Do jídelníčku raději zahrňte kvalitní tuky, které vám dodají energii dlouhodoběji. Navíc tím předejte chutím na sladká jídla či nápoje, které většinou přicházejí, když se hladina naší energie sníží,” vysvětluje pro server Yourtango odbornice.

Dohánění spánku

Trendem poslední doby mezi lidmi, kteří běžně chodí v týdnu spát pozdě a ráno brzy vstávají a jsou tak více unavení a vyčerpaní, je tzv. dohánět spánek o víkendu. Naspat se do zásoby, nebo naopak dospat spánkový deficit jen tak ale podle Weaverové nejde.

Nedostatek spánku výrazně zhoršuje emoční stres

Zdraví

Jakkoli to pro někoho může znít nereálně, odbornice doporučuje pravidelně uléhat tak, abychom naspali něco kolem devíti hodin a to pokud možno každý den. Právě taková doba je podle řady studií potřebná k tomu, aby tělo dostatečně zregenerovalo a mělo dostatek energie na další den.

Anketa

Pomáhá vám káva při startu do nového dne?
Samozřejmě, bez ní by to nešlo.
48 %
Jak kdy. Jen při větší únavě.
5,7 %
Kávu piju později přes den, ráno ne.
28 %
Nepiju kávu.
18,3 %
Celkem hlasovalo 2344 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Jak snížit únavu v kanceláři

Celodenní sezení v kanceláři může přinášet celou řadu zdravotních problémů, od bolestí hlavy a zad po chronickou únavu. Jedná se o ochranné signály těla, které...

Pět bylin pro posílení těla

Některé bylinky by se měly stát běžnou součástí našich životů. Celkově posílí organismus, ale zároveň působí na rozdíl od jiných prostředků jemně a mírně.

Výběr článků

Načítám