Hlavní obsah

Banány zasytí a dodají energii

Právo, JAT

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

I když v zimním období zpravidla tradičně tíhneme k hutnějším pokrmům, tělo nám bude velmi vděčné za stravu, ve které nechybí odlehčení. Je moudré na to myslet preventivně, v dostatečném předstihu před vánočním hodováním.

Foto: Prague Fear House

Prague Fear House

Článek

Přestože třeba nemáte čas na pořádný oběd, je dobré vyhnout se lahůdkářství a raději si zajít do obchodu pro banány. Jsou k dispozici celoročně a jen málokomu nechutnají. Toto ovoce představuje ideální produkt přírody, po kterém bývá těžko někomu špatně. Naopak, snadno se tráví, a proto si je pochvalují i lidé s nemocným žaludkem. Navíc jsou banány vynikající kombinací minerálů a sacharidů.

Do lednice nepatří

Nejvíce je ceněn vysoký obsah draslíku, který má vliv na normalizaci krevního tlaku. Je v nich také hodně vápníku a hořčíku, posilujících zase svaly, zmírňujících křeče a dokonce se hovoří o minimalizování dlouhodobých bolestí hlavy. Jejich přírodní cukry rychle přecházejí do krve, takže člověk záhy pocítí příliv energie. Bývají proto oblíbenou stravou sportovců.

Zelené, nezralé banány mohou způsobit plynatost. K okamžité konzumaci jsou nejvhodnější žluté, pouze s malými tmavými tečkami. Do chladničky toto ovoce nepatří - a když, tak zabalené ve vrstvě novinového papíru. Koupíme-li nezralé, necháváme je dojít při pokojové teplotě. Energetický obsah banánů čítá pouze osmdesát kalorií. Ideální je doplnění citrusovým ovocem, které přidá chybějící vitamín C. 

Fíky vhodné do salátů

Čerstvé fíky zpravidla ochutnáme jen o dovolené ve Středomoří, sušené patří většinou na tradiční vánoční ovocnou mísu, smlsnout bychom si však na nich měli častěji. Jsou totiž bohaté na vitamíny A i B, z minerálních látek poskytují hodně draslíku, vápníku, fosforu a železa - tedy vše, co je žádoucí pro tvorbu kostí.

Chutnají velmi sladce, proto je používáme drobně pokrájené například k oslazení ovocných salátů, bílého jogurtu, snídaňových kaší a podobně. Čerstvé fíky mají čtvrtinu přírodního cukru, sušené dokonce víc než polovinu. Dostaví-li se nezdolná touha po sladkosti, je zdraví i linii mnohem prospěšnější sušený fík než rakvička se šlehačkou.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám