Hlavní obsah

Aspirin může být pro cukrovkáře nebezpečný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

Lidé trpící cukrovkou by neměli pravidelně brát aspirin jako prevenci proti infarktu. Ačkoliv někteří lékaři tuto prevenci cukrovkářům dříve doporučovali, poslední výzkum prokázal, že pro tuto skupinu lidí není pravidelné užívání aspirinu bezpečné.

Článek

Tým vědců z univerzity ve skotském Dundee totiž zjistil, že lidem, kteří nevykazují známky srdeční choroby, aspirin nijak neprospívá. To ale neznamená, že by aspirin neměl brát nikdo - u těch, kteří již srdeční problémy měli, aspirin snižuje riziko dalších infarktů či mrtvic až o čtvrtinu.

Profesorka Jill Belchová, která výzkum vedla, varuje, že aspirin by měli užívat pravidelně jen lidé, kterým to lékař výslovně doporučil.

Ve své zprávě píše: "Sedm nezávislých studií ukázalo, že aspirin nikterak nepomáhá jako primární prevence kardiovaskulárních onemocnění ani u lidí, kteří patří do rizikových skupin. Ačkoliv je aspirin levný a obecně dostupný, lékaři by si měli uvědomovat, že by tento lék by měli předepisovat jen lidem, u kterých se symptomatické kardiovaskulární problémy už vyskytly."

Podle Belchové funguje aspirin jako sekundární prevence po infarktu či mrtvici, nebo při problémech s krevním oběhem. "Pokud tyto problémy nemáte, pak vám pravidelné užívání aspirinu nijak nepomáhá," dodává profesorka Belchová.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám