Hlavní obsah

Na co si dát pozor při letním sportování

Novinky, lin

Léto je ideálním ročním obdobím k tomu, trávit čas venku. Oproti zimě totiž nejsme limitováni přeplněnými fitness centry a můžeme si plavání, běhání nebo třeba cyklistiku užít volně v přírodě. Vysoké teploty a ztížené podmínky ale mohou v některých případech pořádně potrápit. Na co si dát pozor?

Foto: Profimedia.cz

Sportování v létě má svá úskalí.

Článek

1. Aklimatizujte se

I zdatnější sportovci by si měli vyhradit čas na to, tělo adaptovat na vysoké letní teploty.

„Je lepší zařadit v prvních dnech odlehčenou formu cvičení a postupně tělu přidávat. Kardiovaskulární změny se dostaví po 3-5 dnech, zatímco změny v oblasti pocení mohou trvat až deset dní,“ říká sportovní terapeut Michael Crawford.

2. Ranní ptáče dál doskáče

Ať už patříte mezi začínající, nebo ostřílené sportovce, věnovat se zvýšené námaze kolem poledne a brzkého odpoledne, kdy je slunce nejostřejší, není ten nejlepší nápad.

„Určitě není vhodné domluvit si volejbal nebo tenis kolem poledne. Já osobně bych doporučila pro aktivní sportování ranní, případně večerní hodiny. V létě bývá po ránu velmi příjemné počasí a většina z nás má alespoň trochu volnější režim. Také pro vysoce výkonnostní aerobní aktivity je ráno ideální,“ radí odbornice na aerobik Jana Havrdová.

3. Pozor na slunce

Slunce dokáže v létě pořádně potrápit. Kromě spálení si totiž taky můžete uhnat pořádný úžeh. Je proto důležité používat nejen opalovací krémy, ale také například kšiltovku či jinou pokrývku hlavy. Chránit byste měli také oči. Sluneční brýle s UV faktorem určené na sport by měly být samozřejmostí.

4. Dostatečně hydratujte

„Když se tělo potí, dochází k vyšší ztrátě tekutin a krev se stává hustší, což znamená větší námahu pro srdce. Proto je nutné mít stále možnost tekutiny doplňovat.

Vzít si lahev s pitím na kolo není problém, při běhání sice trochu překáží, ale buď si zvyknete držet anatomicky tvarovanou sportovní lahev v ruce, anebo si ji dáte do ledvinky upevněné v pase. A čeká-li vás utkání v plážovém volejbalu, je minimálně litrová lahev s vodou v batohu nutností,“ doporučuje Havrdová s tím, že na delší trasy při jakémkoliv sportu bychom si s sebou měli vzít kromě tekutin také nějakou energetickou svačinku.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám