Hlavní obsah

Léky s účinnou látkou diklofenak výrazně zvyšují riziko infarktu a mrtvice

Novinky, das

Nedávná rozsáhlá studie zkoumala více než 6,3 miliónu dat dospělých jedinců z Dánského národního registru, kteří užívali léky proti bolesti obsahující látku diklofenak, a to déle než jeden rok. Z výsledků jasně vyplynulo, že tyto léky mohou zvýšit riziko srdečního infarktu či mozkové příhody až o 50 procent. I proto se již v roce 2015 přestaly v některých zemích volně prodávat. U nás je na předpis jen část léků s vyšší dávkou účinné látky, ostatní jsou volně prodejné.

Foto: Profimedia.cz

Lidé s kardiovaskulárními potížemi by si měli hlídat, jaké léky užívají.

Článek

Aktuálně odborníci apelují, aby se dané léky v rámci ochrany pacientů přestaly bez předpisu prodávat po celém světě. Diklofenak obsahují nesteroidní protizánětlivé léky (NSAID), které se užívají ke zmírnění horečky, bolesti zubů či kloubů.

„Je načase uznat potenciální rizika diklofenaku a snížit celosvětově jeho užívání,” upozorňuje pro Daily Mail Morten Schmidt, PhD., vedoucí týmu Aarhus University Hospital v Dánsku.

Podle něj by tyto léky neměly být volně prodejné, prodávat by se měly jen na předpis a vždy s výrazným upozorněním na případná rizika.

Na rizika poprvé upozornila již v roce 2013 Evropská léková agentura. Tehdy výbor této organizace ale rovněž uvedl, že přínosy léčby jsou stále vyšší než hrozící nebezpečí. Přesto doporučil, stejně jako Státní ústav pro kontrolu léčiv, aby tyto léky neužívali pacienti s kardiovaskulárními potížemi.

Tato varování jsou pak také uváděna v příbalových letácích u dotčených léků.

Kdy neužívat dané léky podle příbalových letáků

  • Jestliže máte poruchu krvetvorby nebo krevní srážlivosti.
  • Jestliže trpíte nebo jste v minulosti trpěl(a) opakovaně žaludečními nebo dvanácterníkovými vředy či krvácením ze zažívacího traktu.
  • Jestliže se u vás někdy vyskytlo krvácení či perforace zažívacího traktu (proděravění stěny žaludku nebo střeva) v souvislosti s užíváním léků proti bolesti, zánětu či revmatismu.
  • Jestliže se u vás někdy vyskytlo krvácení do mozku nebo jiné aktivní krvácení.
  • Jestliže trpíte těžkým srdečním selháním.
  • Jestliže trpíte závažným poškozením jaterních nebo ledvinných funkcí.
  • Jestliže máte srdeční a/nebo cerebrovaskulární onemocnění (onemocnění mozku způsobené postižením mozkových cév), např. jste měl(a) srdeční infarkt, mozkovou mrtvici, drobnou cévní mozkovou příhodu nebo blokádu (ucpání) cév v srdci nebo mozku nebo jste podstoupil(a) operaci k uvolnění blokády nebo bypass.
  • Pokud máte nebo jste měl(a) potíže s krevním oběhem (onemocnění periferních tepen).
  • Jestliže jste těhotná (poslední tři měsíce těhotenství).

Vyšší rizika již po 30 dnech užívání léku

Odborníci porovnávali data lidí, kteří užívali různé léky proti bolesti obsahující účinné látky diklofenak, ibuprofen, naproxen či paracetamol. Z jejich zjištění vyplynulo, že ve srovnání s ostatními látkami lidi užívající léky s diklofenakem postihují srdeční problémy a komplikace mnohem dříve.

Nepravidelný srdeční rytmus, ischemická mrtvice, srdeční selhání a srdeční infarkt se u těchto lidí objevovaly už 30 dnů od zahájení léčby. Při delším užívání těchto léků přitom rizika výrazně stoupala, a to bez ohledu na pohlaví a věkovou kategorii.

Pacienti, kteří měli nízké riziko srdečních onemocnění po zahájení léčby diklofenakem, měli v průměru o jeden další infarkt či mozkovou příhodu více než lidé užívající ibuprofen či naproxen, a dokonce o tři infarkty i mozkové příhody více než lidé užívající paracetamol. Přičemž naprosto nejlepších výsledků dosahovali lidé, kteří neužívali žádné z těchto léků.

Vědci proto apelují na všechny lékaře předepisující tyto léky, aby přes všechny jejich výhody, jež některým lidem výrazně zkvalitňují život, brali stále ohled na potenciální rizika a raději volili jinou léčbu.

Reklama

Výběr článků

Načítám