Hlavní obsah

Pozor na baleríny a žabky. Nohy deformují stejně jako vysoké podpatky

Novinky, das

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Balerínky i žabky jsou velmi oblíbenou letní obuví. Pokud v nich strávíte jen chvilku, nic se neděje, nesmíte je ale nosit delší dobu, jinak hrozí problémy celého pohybového aparátu.

Foto: Profimedia.cz

Žabky mohou při dlouhodobém nošení chodidlům ublížit.

Článek

Oblíbené žabky

„Hlavním problémem žabek je absence řádné stélky, podrážky s podpatkem a volnost paty. Tyto faktory vedou k tomu, že jsou struktury nohy přetěžovány a při dlouhodobém nošení může docházet k jejich trvalému a vážnému poškození, například k narušení nožní klenby,” vysvětluje primářka Rehabilitačního ústavu Brandýs nad Orlicí MUDr. Michaela Tomanová.

Žabky navíc poskytují naprosto minimální ochranu před různými poraněními. Diabetici by je proto vůbec neměli nosit, jelikož drobná pořezání či pouhé odřeniny mohou vést k vážným komplikacím.

„Častá chůze v takovýchto chatrných podrážkách může vést k zánětu povázky (plantární fasciitis) způsobujícímu bolest paty. Plantární fascie je šlacha, která spojuje patu s prsty a podporuje svaly a klenbu chodidla. Tato šlacha se chůzí v nevhodné obuvi příliš napíná, může se i přetrhnout. Odpočinek poté poskytne jen dočasnou úlevu od bolesti paty,” varují odborníci ze serveru WebMD.

Rizika spjatá s nošením balerín

Samostatnou kapitolou jsou balerínky. Mnozí odborníci přirovnávají pak pohyb v nich k chůzi na kartonu, kdy klenba chodidla nedostává vůbec žádnou podporu a může začít bolet. Následně hrozí problémy s koleny, kyčlemi nebo i se zády. Pokud si bez těchto botiček nedovedete představit plnohodnotný život, lze jako jistou formu ochrany doporučit ortopedické vložky. Uleví bolesti, stejně tak patní vycpávky.

Což potvrzuje i lékařka Michaela Tomanová. Podle ní to ale neplatí pro všechny baleríny. Dnes lze mezi nimi nalézt i kvalitnější obuv, která splňuje alespoň některé z potřeb a lze je navíc doplňovat o vložky, popřípadě klínky pod paty, které jejich vlastnosti vylepší.

Vysoké podpatky

Letní sandálky na vysokém, úzkém podpatku jsou sice nesmírně sexy, ale z hlediska zdraví nejsou ženám příliš ku prospěchu. Hrozí v nich například podvrtnutí kotníku v podobě bočního výronu, vážná vymknutí mohou vést k přetržení vazů či zlomenině, která může způsobit osteoartrózu.

„Vysoké podpatky vytvářejí tlak na zadní stranu paty, kde se vytváří kostní výčnělek (bolestivá patní ostruha), kvůli kterému může dojít až k bursitidě neboli bolestivému zánětu tíhového váčku. Způsobuje ji přemáhání kloubů. Velmi častá je tvorba puchýřů, otoky a bolest Achillovy šlachy,” upozorňují odborníci pro WebMD.

Zásadním problémem ale zůstává nepřirozené postavení nohou. Takové boty je nutí do polohy, která vyvíjí značný tlak i na vršek chodidla, tedy na nárt. Panuje riziko poškození kůstek (i drobných zlomenin) či nervů.

Naboso ano, ale pouze na chvilku, a ne všude

Přestože z hlediska fylogeneze byl člověk zvyklý chodit naboso, v posledních dekádách si především obyvatelé Evropy navykli používat obuv.

Pokud krátkodobě odložíte boty a naboso se projdete trávou či pískem, určitě tím nic nezkazíte, jelikož tak zaktivujete jinak nepoužívané svaly i vazivové tkáně a zároveň tak promasírujete i plosky nohou.

Ale chodit úplně všude naboso není pro nohy ideální, a to nejen kvůli možným otokům a otlakům. Problémové jsou i velmi tvrdé podlahy i povrchy.

Pozor na příliš pevnou podrážku

Na nošení jsou dobré sportovnější pantofle s vyztuženou podrážkou, která chrání nohu a vytváří oporu pro klenbu chodidla. Tyto pantofle tak zároveň slouží k intenzivnímu tréninku správné chůze.

Sandály s platformou jsou příliš pevné, tudíž noze neumožní se přirozeně ohnout. Zároveň pokud je pata platformy mnohem výše než špička, je vyvíjen tlak na zánártní kůstky, stejně jako u standardní boty na vysokém podpatku. Příznivější jsou nižší platformy tvarované do roviny, které snižují tlak na chodidla. Svou tvrdostí ale stále brání přirozené chůzi.

Nebezpečí nejen pro chodidla

Ženy by si měly uvědomit, že veškeré patologie spjaté se špatnou obuví se přenáší dále a mohou způsobit problémy i v jiným částem těla, např. páteři. Proto bolesti bederní či krční páteře mohou mít v některých případech i prvotní příčinu ve špatné obuvi.

Správná obuv

Obecně správná bota musí pomáhat při stoji a chůzi, podporovat nožní klenbu a udržovat patu ve správném postavení. „Nezbytností je správně modelovaná stélka, která je různě tvarována pro podporu klenby i pohodlnou chůzi. Podrážka neboli podešev je zase ochranným prvkem, který brání nohu před vnějšími vlivy, jako je vlhkost apod., ale současně udržuje kontakt chodidla s podložím,“ podotýká Věra Husarovičová ze Zdravé obouvání.

Vhodná obuv nejen do letních dnů musí splňovat jasně dané náležitosti:

  • Důležité je, aby nám bota dokonale padnula.
  • Pro dlouhodobé nošení by obuv měla mít pevný opatek, který bude fixovat patu.
  • Důležitou součástí je také podpatek, který zajišťuje správnou polohu nohy, měl by se však výškou vejít do rozmezí 1 - 3 centimetry.
  • Boty by měly být vyrobeny z kvalitního materiálu, který bude prodyšný.
  • Bota ve špičce by se měla ohýbat, ale nesmí být flexibilní až příliš.
  • Možností vhodnou pro letní teplé měsíce jsou správně vyrobené a kvalitní sandály. Ty ale musí také splňovat všechny výše zmíněné požadavky, tedy správnou fixaci nohy a přiměřeně vysoký podpatek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám