Hlavní obsah

Jablka a rajčata léčí plíce kuřáků, tvrdí vědci

Novinky, lin

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Počátek roku je časem předsevzetí. Pokud se i vy k nějakému chystáte, například přestat kouřit, a chcete zmírnit škody, které na vašich plicích cigarety napáchaly, stačí jíst podle vědců tři jablka nebo dvě rajčata denně.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Vědci z Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health v americkém Marylandu v nedávné studii zjistili, že při konzumaci tří jablek či dvou rajčat denně dochází k přirozenému zpomalení stárnutí plic a rovněž nápravě škod způsobených kouřením, a to až za deset let zpětně. Hlavní díl na tom mají mít chemikálie a látky obsažené právě v jablku či rajčeti.

K pozitivním ochranným účinkům dochází ale jen v případě konzumace čerstvých plodů, což znamená, že konzervovaná nebo jinak zpracovaná rajčata a jablka nemají na plíce žádný vliv.

„Tato studie prokazuje, že strava bohatá na zmíněné ovoce a zeleninu může pomáhat opravovat poškození plic u lidí, kteří přestali kouřit, a současně může zpomalovat proces přirozeného stárnutí plic u nekuřáků,” uvedla doktorka Vanessa Garcia-Larsenová.

Dále pro Daily Mail vysvětlila, že "funkce plic se začíná snižovat přibližně ve věku 30 let s proměnlivou rychlostí, v závislosti na obecném a individuálním zdraví jednotlivce”. Jablka a rajčata se tak jeví jako účinný a levný prostředek, jak tento proces zpomalit a ´vymazat´ alespoň nějaké negativní stopy po dlouhodobém kouření.

Reklama

Výběr článků

Načítám