Hlavní obsah

Jste aktivní na sociálních sítích? Pak můžete trpět paranoiou

Novinky, lin

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Experti z King's College tvrdí, že jedna pětina lidí trpí paranoiou. Podle nich za to mohou sociální sítě a závislost na nich, se kterou se potýkají zejména mladí lidé. Ti jsou navíc vystaveni tlaku být neustále online, což podle společnosti NSPCC, která se zabývá prevencí proti dětské krutosti, vede k sebepoškozování.

Foto: Profimedia.cz

Neustálé sledování dění na sociálních sítích může u mnoha lidí vyvolat paranoiu.

Článek

Akademičtí pracovníci varují před následky nadměrného používání sociálních sítí. Ty podle nich mohou stát za rozvíjející se paranoiou mezi lidmi. Mnozí si navíc nemusí uvědomovat, že jí trpí.

„Digitální svět mění společnost způsobem, který nám může navodit pocit, že jsme pod neustálým dohledem,” říká Philippa Garetyová, profesorka klinické psychologie na King's College v Londýně a upozorňuje na to, že všechny naše činy na internetu mohou být sledovány a zaznamenávány.

„To může vyvolat větší pocit úzkosti, zda vás lidé v nějakém smyslu nepoškozují nebo vás nesledují,” dodává.

 Hrozba pro mladé lidi

Sociální sítě představují největší hrozbu zejména pro děti, teenagery a mladé dospělé. To potvrzuje i Národní společnost prevence proti dětské krutosti (NSPCC), která minulý měsíc obviňovala sociální média z nárůstu sebepoškozování mezi mladistvými.

„Víme, že tato neštěstí jsou částečně důsledkem neustálého tlaku, který děti a mladí dospělí cítí ze strany sociálních médií, aby měli dokonalý život nebo získali určitý obraz, který je často nereálný,” říká Peter Wanless, generální ředitel NSPCC pro Daily Mail.

Reklama

Výběr článků

Načítám