Hlavní obsah

Velká prsa v důsledku menopauzy. Problém, o kterém se příliš nemluví

Novinky, das

Menopauza patří mezi nejtěžší období žen. Hormonální změny s ní spojené provází celá řada problémů a pro většinu dam se nejedná o nic příjemného. Jednou z věcí, o které se příliš nemluví, je i výrazné zvětšení prsů, které se nějakým způsobem dotýká až jedné pětiny žen. Přičemž nejde jen o fyzický vzhled, ale především o nepříjemnou bolestivost, kvůli které ženy touží po opětovném zmenšení ňader.

Foto: Profimedia.cz

Nízké sebevědomí v období menopauzy není u žen nic výjimečného.

Článek

Přestože mnohé ženy po celý svůj život touží po větších prsech, jakmile se jich během menopauzy dočkají, rády by tento stav opět zvrátily. Je to dáno především tím, že ke zvětšení ňader dochází o dvě a více velikostí, což může způsobovat značné nepohodlí doprovázené i nepříjemnou bolestivostí a pošramoceným sebevědomím.

„Za růstem prsů stojí hormony a nejinak je tomu ve stáří. Během menopauzy dochází k poklesu hladiny ženských hormonů estrogenů a prsy procházejí procesem nazývaným involuce – dochází k ztrátě funkce prsní žlázy, která produkuje mléko, a tuto žlázu nahrazuje tuk,” vysvětluje pro Daily Mail plastický chirurg Giles Davies.

A právě tento prsní tuk je extrémně odolný vůči dietám a cvičení. Jakmile se tedy ženě výrazně zvětší prsa, je velmi těžké se jich zbavit.

„Toto všechno ještě umocňuje fakt, že u mnohých žen došlo po dětech ke ztrátě pružnosti v prsech, bradavky ztratily výšku a začaly směřovat dolů. Tím pádem po zvětšení při menopauze jsou ňadra povislá, a o to víc nevzhledná,” upozorňuje Davies.

Kromě samotných hormonů velikost prsů ovlivňuje i nadměrná hmotnost. „Ženy jsou stále silnější a silnější, a to především vlivem stravy a nedostatku pohybu. Jsou tedy náchylnější k přibírání na váze v oblasti hrudníku (prsů) a břicha a dostávají se do začarovaného kruhu, protože větší ňadra dost často znemožňují cvičení – jsou při něm bolestivá,” dodává plastický chirurg.

Větší pozornost mužů a nízké sebevědomí

Velká a těžká ňadra přitom dost často mohou za trvalou bolest zad, šíje a ramen. Zároveň mohou tlačit na žebra a ženě se může špatně dýchat. Ženám ale také může vadit nadměrná pozornost mužů, kteří jsou jejich plnějším hrudníkem fascinováni. Dost často se to odráží na jejich sebevědomí.

„Nízké sebevědomí v období menopauzy není u žen nic výjimečného. Žijeme ve společnosti, kde hraje vzhled velmi důležitou roli, a jsme denně z médií bombardovány obrazy, jak má vypadat naše tělo. Narušené jsou tedy duše nejen mladých dívek, ale i stárnoucích žen,” vysvětluje psychiatrička v nemocnici Priory Dr. Natasha Bijlaniová.

„Jakmile u ženy dochází k jakékoli změně, nad kterou ztrácí kontrolu a která je v rozporu s představou dokonalého těla, negativně se to odráží i na jejím sebevědomí, bez ohledu na věk.”

Ženy s větším poprsím se mohou cítit jako matrony, což obvykle pošramotí i jejich jinak mladistvý pohled na svět. Dost často se tedy stává, že zatímco muži jsou ze zvětšení prsů své partnerky nadšeni, ony samotné se kvůli nim velmi trápí. Tudíž i dobře míněný kompliment ze strany muže si ženy špatně vykládají.

„Kvůli kolísavé hladině hormonů jsou v tomto období ženy mnohdy náladové a přecitlivělé. Dost často je přepadá pocit, že jsou málo atraktivní a sexy. Nejsou tak připraveny ani naladěny na větší pozornost mužů, kterou si pak často vykládají zcela opačně,” uzavírá téma Bijlaniová.

Reklama

Výběr článků

Načítám