Hlavní obsah

Naučte se s námi sambu - božský tanec, který eroticky naladí každou ženu

Novinky, das

Samba je považována za božský tanec. A to nejen díky svému původnímu názvu, který pochází z portugalského slova „semba“ a znamená božskou tanečnici, ale také proto, co v ženách vyvolává a probouzí. Stačí pár kroků a z ženy se stává smyslná a přímo neodolatelná dračice. Ne náhodou je tento tanec považován za jeden z nejerotičtějších na světě.

Taneční kurz - Samba 1Video: Sport.cz

 
Článek

Existuje mnoho druhů samby, ovšem jedno mají společné, a to rytmus, který se odehrává ve 2/4 nebo 4/4 taktu, a pak také typický houpavý pohyb, který vzniká neustálým plynulým pokrčováním a napínáním kolen.

Zvýrazňují se tak dráždivé pohyby pánve a kyčlí. Pro sambu je dále typické tzv. batucadas, což představuje rozkmitání celého těla v maximální rychlosti až do úplné extáze, pak také hra ramen a paží.

Foto: Profimedia.cz

Na rozdíl od jiných latinskoamerických tanců samba vyžaduje více prostoru a pak také speciální kostým, díky kterému z tanečnic doslova sálá erotický náboj.

Pomocí tohoto tance lze i velmi dobře tvarovat postavu a hubnout. Podle tanečnic se vám vytrénují lýtkové svaly, zpevní zadeček i stehna a zároveň dokonale vytvaruje pas.

Nejznámější druhy

Každý styl samby je něčím specifický a používá trochu odlišnou hudbu, ale všechny mají společný základní sambový 2/4 rytmus, i když rychlost může být také odlišná. Např. karnevalová samba je nejrychlejší a pohybuje se i přes 60 taktů za minutu. Její kolegyně axé je o poznání pomalejší, kolem 50 taktů za minutu, ale zase využívá jiné figury, takže temperament tanečník určitě neztratí.

Karnevalová samba je nejznámější. Její základní krok je tzv. batucadas, který  rozkmitává pánev, vše ostatní dotváří krásný kostým tanečnic. Ze všech druhů samby je tou nejrychlejší, a proto ji tanečníci velmi často prokládají odpočinkovými kroky, jež vycházejí z pohupů v kolenou a nártech. Učí se je jako první, protože jsou nenáročné.

Axé je moderní styl samby a lze ji považovat za „sambu s choreografií“. Veškeré skladby typu axé mají svoji vlastní choreografii, která vychází z textu a vyznačuje se charakteristickými variacemi a pohyby. Tanečník vyjadřuje text písně, na kterou tančí. Často zahrnuje sambové kroky, avšak není to pravidlem.

Najdeme zde i prvky disko, dance, hip hopu a typické karnevalové samby. Jedná se o příjemně sladěnou všehochuť. Tempo je pomalejší, ale neznamená to, že by byla méně náročná na výdrž. Právě naopak. Díky různorodým prvkům je velmi temperamentní a leckdy na výdrž náročnější než hodina aerobiku.

Někde se tento styl tance nazývá též „lambaérobica“. Choreografie bývají jednoduché, hudba veselá, tanec je nabitý smyslností, a navíc se jedná o skvělou aerobní aktivitu.

Párová soutěžní samba se od klasické brazilské samby nepatrně odlišuje, a to tím, že je to tanec v neustálém napětí těla, zatímco u původní samby je typický uvolněný projev. Objevují se v ní typické sambové prvky batucadas, ale jejich technika je upravená.

Naučte se doma základy tohoto smyslného tance

Tanečnice Veronika Lálová se svým tanečním partnerem Janem Dvořáčkem pro naše čtenáře připravili kratičký kurz z párové samby. Ve třech videích se naučíte několik základních kroků a figur, které ve výsledku utvoří velmi krásný tanec.

První díl naleznete v úvodu článku, další dva díly přinášíme zde:

Taneční kurz - Samba 2Video: Sport.cz

Taneční kurz - Samba 3Video: Sport.cz

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám