Hlavní obsah

Koleno pomůže spravit vnitřní ortéza

Právo, Václav Pergl

Lékaři mají novou metodu, jak spravit koleno. Pomoci má takzvaná vnitřní ortéza. Dokáže zkrátit návrat ke sportování až o polovinu. „Metoda spočívá v akutním ošetření předního zkříženého vazu či vnitřního postranního vazu za použití augmentace páskem z pleteného vlákna FiberTape,“ vysvětluje MUDr. Robert Frei z Centra sportovní a pohybové medicíny v Praze.

Foto: archív CSPM

Vnitřní ortéza působí jako materiál, který kolenní kloub stabilizuje a umožní tělu poškozené struktury vrátit co nejdříve do původního stavu.

Článek

Vnitřní ortéza působí jako materiál, který kolenní kloub stabilizuje a umožní tělu poškozené struktury – vazy – vrátit co nejdříve do původního stavu.

„Ošetřený vaz s podporou vnitřní ortézy dovolí téměř okamžité zatížení končetiny a návrat k běžné zátěži. Sportovní aktivity jsou doporučovány po šesti týdnech po operaci,“ tvrdí lékař.

Zákrok trvá asi 30 minut

„Pokud je možno pacienta ošetřit touto metodou, provedeme akutní operaci, při které přichytíme, tedy přišijeme poraněný vaz zpět ke stehenní kosti, odkud byl odtržen, vedle něj poté umístíme a na stehenní i holenní kosti fixujeme pásek z pleteného vlákna FiberTape. Jedná se vlastně o takovou vnitřní ortézu. Celé ošetření trvá zhruba půl hodiny.

K tomuto typu výkonu indikujeme pacienty, kteří si úraz způsobili při volnočasových aktivitách, nejčastěji při sportu. Právě těchto pacientů s poškozením nitrokloubních struktur, přední zkřížený vaz nevyjímaje, v ortopedických ordinacích stále výrazně přibývá,“ říká MUDr. Robert Frei.

Krátká doba léčby

Největší výhodou pro pacienty je krátká doba léčby a rychlý návrat k běžné zátěži. Proti dříve používanému postupu, kdy byl pacient většinou léčen ortézou s následnou plastikou předního zkříženého vazu, kdy celková doba léčení trvala přibližně 6 - 12 měsíců, je doba léčby za použití vnitřní ortézy zkrácena na 6 - 8 týdnů.

Díky tomu může pacient hned po operaci koleno plně zatěžovat do bolesti, nemusí nosit berle ani ortézu, pokud to není nutné ke zmírnění bolestí. Od prvního dne po operaci může cvičit a zatěžovat do bolesti.

Foto: archív CSPM

Kloub s vnitřní ortézou

„Plný rozsah pohybu povolujeme asi po dvou až třech týdnech a ke sportovním aktivitám se může pacient vrátit do šesti týdnů od operace. Vlastní vaz se sice hojí několik měsíců, ale po tuto dobu ho chrání FiberTape umístěný vedle něj,“ uvádí MUDr. Vít Heblt z ortopedického oddělení Litomyšlské nemocnice.

Šetří se i peníze

„Tímto ošetřením ušetříme pacientovi i pojišťovně jeden operační výkon a s tím spojené náklady a současně umožníme pacientovi návrat k zátěži a sportovním aktivitám do šesti týdnů místo do patnácti měsíců,“ uzavírá MUDr. Vít Heblt.

Pacient s vnitřní ortézou chodí o berlích asi dva až tři týdny a po stejnou dobu může nosit i vnější ortézu. Rehabilitace probíhá hned od prvního pooperačního dne a plná zátěž bez sportů je povolena po třech týdnech, kdy pacient může jezdit na kole či rotopedu, po pěti až šesti týdnech může běhat a posilovat.

Plná sportovní zátěž a kontaktní sporty, například lyžování nebo tenis, jsou povoleny za šest týdnů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám