Hlavní obsah

Rozmarýna zahřeje i povzbudí

Právo, Zdena Nováčková

Rozmarýn lékařský nebo také rozmarýna voní nepřehlédnutelně a tak trochu po kostelním kadidle. Zdraví prospěšný stálezelený keř má svoji domovinu ve Středomoří, kde také krásně kvete bleděmodrými, růžovými nebo bílými drobnými kvítky. Ostatně jméno pochází z latiny a znamená mořská růže. A každá růže potřebuje trvalou péči.

Foto: Profimedia.cz

Pravidelným pitím rozmarýnového čaje zlepšíme problém se studenýma rukama a nohama.

Článek

Pěstovat rozmarýnu na zahrádce je poměrně složité, protože dost často vymrzá. Zbývá tedy pěstování v květináči, s dlouhým letněním a přezimováním ve světlé místnosti.

Nemá také ráda sucho ani přemokření, obzvláště je citlivá při zazimování. Zahradník radí zalévat, až když je zemina téměř suchá, a pravidelně rosit. Nevhodným množstvím vláhy rostlina uschne a opadá nebo naopak chytne plíseň.

Zlepší zažívání a zvýší tlak

Rozmarýna podporuje zažívání, zvyšuje produkci žluče a zabraňuje nadýmání. Používá se i při nízkém krevním tlaku. Pravidelným pitím rozmarýnového čaje zlepšíme problém se studenýma rukama a nohama, protože podporuje prokrvení a prohřívá. Proto není vhodná pro těhotné – prokrvení dělohy by mohlo vést k potratu. Tinktura z rozmarýny také prokrví pokožku hlavy a při pravidelném používání podpoří růst vlasů.

Klouby a svaly vám poděkují

Rozmarýna obsahuje éterické oleje, které povzbuzují mozkovou činnost, zvyšují bdělost a zlepšují náladu. Zároveň působí jako antirevmatikum – koupele s extraktem z rozmarýny uvolní svaly a zlepší pohyblivost kloubů. Kromě toho také odstraňují únavu, aktivují lymfu a tím napomáhají detoxikaci těla. Ale pozor, večer byste po takové koupeli nemuseli usnout.

Rozmarýna také při vnitřním i vnějším užití zvyšuje imunitu. Tak si ji přidejte k masu, bramborám, mrkvi, těstovinám, sýrům, nádivkám, ale i na pizzu a klobásy. A takové kuřátko s kůží prošpikovanou jehličkami rozmarýny je báseň, po které zaručeně neusnete.

Připravte si olej, víno nebo ocet. Je to snadné!

Rozmarýnu používáme syrovou i sušenou. Dobře se uchovává ve formě oleje. Umyté mladé větvičky rozmarýny vložíme na dno lahve a zalijeme olivovým olejem, necháme nejméně tři neděle louhovat. Olej má charakteristickou vůni a používá se nejen k vaření, ale i na potírání pokožky a nohou nebo do koupele. Podobně připravíme rozmarýnový ocet nebo červené víno. Poměr byliny a tekuté části mícháme 1 : 3. Výborně se hodí i na ochucení pokrmů.

Na moly i do auta

Větvičky rozmarýny pomáhají při likvidaci šatních molů, stačí je zavěsit ve skříni.

Hodně koncentrovaný vývar (1 : 1) podporuje pozornost při dlouhé jízdě autem. Stačí pár kapek do klimatizace. Zůstaneme čilí, k tomu vydezinfikujeme klimatizaci a provoníme auto.

Výluh a odvar

Jednu až dvě polévkové lžíce rozmarýny zalijeme vroucí vodou. Nebo bylinu krátce povaříme. Využíváme vnitřně i zevně.

Reklama

Související témata:

Související články

Bylinkovou královnou se stala až v penzi

V letech, kdy se jiní těší do důchodu a na to, že budou mít konečně čas na vnoučata, začala spřádat smělé plány. Když Jarmila Podhorná přišla o milovaného...

Na rýmu a kašel s bylinami

Při nemocech z nachlazení je nejlepší zalézt do postele, dodávat tělu dostatek tekutin a vitamínu C. V počátcích onemocnění nám skvěle poslouží bylinkové čaje,...

Výběr článků

Načítám