Hlavní obsah

Kofein život zkracuje, alkohol prodlužuje, tvrdí vědci

Pro zdraví je mnohem výhodnější, když si člověk dopřeje malé množství alkoholu denně než malé množství kávy. Zatímco etanol v malých dávkách život prodlužuje, kofein ho údajně zkracuje. Alespoň to tvrdí izraelští vědci ve své nejnovější studii.

Foto: Petr Horník, Právo

Kofein prý život zkracuje.

Článek

Podle molekulárních biologů z Tel Aviv University kofein život zkracuje, kdežto alkohol prodlužuje. Zatímco první alkaloid ze semen kávovníku zkracuje telomery – ramena chromozomů –, etanol (alkohol) naopak telomery před degradací chrání.

Při dělení buněk se jaderná DNA formuje do chromozomů. Koncové části telomer se však s věkem poškozují a zkracují. Když se telomera zmenší na kritickou délku, může být buňka neschopná dalšího dělení. Odumírá. Rychlost zkracování telomer se projevuje jako rychlost stárnutí buněk, a tím celých tkání a orgánů.

Při špatném životním stylu, negativním vlivem látek z vnějšího prostředí a působením volných radikálů se rychlost zkracování telomer zvyšuje. Tělo je poškozenější a rychleji stárne. Právě kofein toto zkracování také urychluje, zatímco alkohol – v malém množství – telomery před zkracováním chrání.

„Je to poprvé, kdy byl takto přesně popsán vliv látek z vnějšího prostředí na délku telomer,“ uvedl profesor Martin Kupiec.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám