Hlavní obsah

Co se nevyplácí půjčovat ani nejlepší kamarádce

Novinky, ema

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když se vás někdo ze známých zeptá, jestli byste mu nepůjčili kartáček, zřejmě odpovíte kladně. Občas se to ale nemusí vyplatit. A to vůbec ne kvůli tomu, že bychom byli lakomí, ale proto, že s dobře myšleným dobrým skutkem se nám nazpět může vrátit velmi nepříjemná věc. Jako třeba pásový opar, bradavice nebo infekce.

Foto: Profimedia.cz

Dobrý skutek se vám může nepříjemně vymstít.

Článek

Například úplně obyčejné mýdlo. I když se na první pohled může zdát, že veškeré bakterie samo o sobě zničí vzhledem ke svým antibakteriálním vlastnostem, není tomu tak. Pamatujete na rozpraskaná tuhá mýdla na umyvadlech ve školách nebo restauracích? Tak právě v tmavých puklinách se hromadí bakterie, plísně a kvasinky, které se mytím rukou snadno přenášejí z člověka na člověka.

Řešením jsou jednoznačně mýdlo s pumpičkou nebo dávkovací dóza. Je doopravdy spousta věcí, které by měly zůstat výhradně ve vaší péči. Několik z nich uvedl server Huffingtonpost.com.

Klobouky, čepice, helmy, hřebeny

Nejčastější nákazou z pokrývek hlavy a hřebenů jsou všem notoricky známé vši. Tito paraziti jsou ve dnešní době natolik odolní, že z dětských hlav zaútočili i na ty dospělácké. Kdysi se říkalo, že ženy, které si barví vlasy, se nemusí ničeho obávat. Bohužel dnes je vše jinak, a tak se vám klidně může stát, že si s půjčením pěkné teplé čepice přinesete domů i nezvané hosty.

Deodoranty

Pot je přirozený proces čištění lidského těla a také k němu neodmyslitelně patří silný odér. Zápach pochází z bakterií, které rozkládají pot přímo na naší pokožce. Funkce deodorantu je tedy antibakteriální a má zabránit nepříliš příjemné vůni. Pokud někomu v případě nouze půjčíte svůj kuličkový nebo tuhý deodorant, na kůži se vám mohou přenést zárodky bakterií, hub, ale i kvasinek.

Nůžky, kleštičky na nehty, pilníky

Tito kosmetičtí pomocníci jsou důvěryhodní v kosmetických salonech, kde jsou přísná hygienická pravidla a veškeré vybavení se musí pečlivě dezinfikovat. V případě, že si kůžičku okolo nehtu zastřihnete tolik, že vám začne téct krev, můžete si půjčenými nůžkami do rány zanést bakterie, plísně, kvasinky, viry, ale i hepatitidu typu C nebo bradavice.

Make-up, řasenky, lesky na rty, rtěnky

Hledáte příčinu očních zánětů, oparů, aft a nedělá vám žádný problém dělit se s kamarádkami o svoji kosmetickou taštičku? Příčina vašich problémů je tedy zřejmě odhalena. Přestože v dnešní době již existuje řada antibakteriální dekorativní kosmetiky, spousta produktů stále obsahuje vodu, ve které se dobře daří bakteriím všeho druhu.

Žiletky, holicí strojky

Pro každého by měla být automatická důležitá věc, a to nikdy nesdílet s nikým nic, čím se může přenášet krev. Holení může způsobit drobné škrábance nebo ranky na kůži, což opět otevírá dveře bakteriím, virům, ale i hepatitidě typu B, která je velmi snadno přenosná.

Sluchátka

Rádi se svými blízkými posloucháte hudbu a zrovna máte náladu někomu pustit svou oblíbenou písničku. Automaticky mu nabídnete jedno své sluchátko. Jenže to, přes co posloucháte hudbu, se po pravidelném užívání doslova hemží bakteriemi všeho druhu. Pokud si je s někým vyměníte, je pravděpodobnost vzniku ušních infekcí opravdu hodně vysoká. Sluchátka, která se zasunují dovnitř do ucha, dokonce mohou přenášet i vši.

Reklama

Související články

V Česku přibylo pohlavních nemocí

Loni lékaři zaznamenali 3600 infekcí přenášených pohlavním stykem, celkem se s nimi léčilo přes 22 000 lidí. Zvýšil se například výskyt kapavky nebo...

Výběr článků

Načítám