„Obsah vápníku v těle se během života mění. Jakmile dosáhnete čtyřicítky, začnete mít sklon k negativní vápníkové bilanci. Jinými slovy – z kostí se začne uvolňovat více vápníku, než se ho v nich udrží. Abyste tyto ztráty minimalizovali, měli byste už od dětství přijímat stravu, která zahrnuje doporučenou denní dávku vápníku,“ říká Ivan Mach, prezident Aliance výživových poradců.

Pro děti od 11 let to znamená příjem okolo 1200 miligramů za den. Bohatými zdroji vápníku jsou mléčné výrobky, zejména čerstvé nebo tvrdé sýry, a listová zelenina. "Přidejte proto do dětského jídelníčku špenát, hlávkové zelí nebo salát. Pravidelnou konzumací si děti snáze vybudují vápníkové rezervy, a sníží tak v budoucnu riziko slabých kostí. Lepší vstřebávání vápníku potom zaručuje vitamín D, který se aktivuje pobytem na slunci, najít jej můžete rovněž ve vybraných mléčných výrobcích,“ radí Mach.

Důležitý je pohyb

Kromě zdravé stravy je důležité, aby děti měly i dostatek pohybu. "Sportem zatížíte kosti, čímž přispějete k jejich posílení. Při pohybu a cvičení se zátěž přenáší ze svalů na kosti, které na aktivitu reagují zpevněním kostní a vazivové tkáně. Ve výsledku tedy vznikají hustší a silnější kosti,“ objasňuje Ivan Mach.

Zároveň doporučuje: „Vybudujte si dostatečné vápníkové rezervy už v mládí. Budete je později potřebovat. A zvyšujte vstřebatelnost vápníku v kostech pohybem, a to v každém věku.“