Hlavní obsah

Syndrom studených nohou trápí hlavně ženy

Novinky, das

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Syndrom studených nohou nebo také Raynaudův fenomén se projevuje již při relativně mírném ochlazení, například pokud dotyčný drží sklenici s ledovou vodou, je v klimatizované místnosti či je vystaven emočnímu stresu. Cévy, které přivádějí krev do prstů na rukou i na nohou, se stáhnou, proběhne jimi křeč, v důsledku toho do prstů neproudí dostatek okysličené krve, prsty bělají nebo modrají a mohou i bolet.

Foto: Profimedia.cz

Důležité je při potížích s tělesným teplem neprochladnout ani doma.

Článek

Omezení proudění teplé krve z jádra organismu do končetin je normální reakcí na chlad, která má pomoci udržet tělesnou teplotu i v extrémních podmínkách. U lidí s Raynaudovým fenoménem ale dochází ke stažení cév i při relativně mírném ochlazení.

Tento syndrom se vyskytuje buď samostatně, nebo v důsledku jiného chronického onemocnění (často jde o choroby pojivové tkáně, tedy revmatické nemoci, lupus nebo skleroderma.)

Nejčastěji tímto jevem trpí ženy - kuřačky, užívající hormonální antikoncepci, mající poruchu štítné žlázy či jinou hormonální nerovnováhu. Studené ruce mají i stresovaní jedinci bez pohybu se sedavým zaměstnáním.

První pomoc při záchvatu studených končetin
Zahřejte si ruce v teplé (ne horké) vodě. Do vody můžete přidat hrubozrnnou mořskou sůl, účinek se znásobí.
Mořskou sůl lze také vložit do plátěného sáčku, ten zahřát na topení či v mikrovlnce. Poté jej vložit pod chodidla.
Pohybujte pažemi ve velkých kruzích, abyste zvýšili přítok krve do postižené oblasti.
Využijte relaxační metody, jako jsou hluboké dýchání nebo meditace.
Vyzkoušejte biofeedback.

Velmi důležitá prevence

Na syndrom studených nohou oficiálně neexistuje žádná léčba. Veškeré rady lékařů se tak týkají především prevence.

Důležité je při potížích s tělesným teplem neprochladnout ani doma.

  • Ke spaní používejte flanelové povlečení, můžete se přikrýt i dekou navíc. Pokud vám prsty mrznou také při spaní, oblékněte si na noc teplé ponožky a rukavice.
  • V místnostech, kde pobýváte nejčastěji, udržujte příjemnou teplotu.
  • Sprchujte nebo koupejte se, až když je voda teplá.
  • Vyhýbejte se chladným předmětům – studené nápoje pijte ze sklenic s ouškem, potraviny z lednice a mrazáku vyndávejte v rukavicích, při mytí pouštějte teplou vodu.
  • Vhodné jsou i gelové zahřívací polštářky – u některých stačí zlomit plíšek a chemickou reakcí se zahřejí, jiné můžete nahřát v mikrovlnce.
  • Oblékejte se přiměřeně – klidně i několik vrstev volného pohodlného oblečení, teplé ponožky, čepici, šálu, rukavice nebo palčáky. Palčáky jsou v chladu vhodnější než prstové rukavice, neboť se mohou prsty zahřívat navzájem.
  • Péče o pokožku - špatné prokrvení vede k suché kůži, mohou se objevit i škrábnutí, oděrky nebo vřídky. Proto je nutné o pokožku pečovat. Každý den používejte hydratační mléko, vhodný je i lanolin nebo vazelína. Myjte se jemným nedráždivým mýdlem a pečujte i o nehty.
  • Kouření - nikotin vede ke stahování cév, což lidem se syndromem studených končetin rozhodně nepomáhá. Proto nekuřte!
  • Stres - nervozita a rozčilení mohou také spustit Raynaudův fenomén. Pokuste se vyhýbat stresujícím situacím a naučte se relaxovat, jakmile budete delší čas pod tlakem.

Více informací na www.revmaticke-nemoci.cz.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám