Hlavní obsah

Prototyp velmi šťastného Čecha - je ženatý a má dvě děti

Novinky, das

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Štěstí je ve slovníku českých synonym definováno jako zdar, úspěch, blaho či blaženost. Je ale úspěch tím správným vodítkem ke štěstí? Podle lidí, kteří se cítí spokojení, a toho, co by ostatní spokojenými učinilo, částečně ano. Charakteristiky spojené se štěstím jsou totiž vzdělání, rodinný příjem, mladý věk, ale i bezstarostnost a sdílení života s rodinou a přáteli.

Foto: Profimedia.cz

Každý čtvrtý Čech je podle svého mínění nešťastný.

Článek

Podíváme-li se na prototyp velmi šťastného Čecha, jedná se o muže ve věku 26-45 let, který je vyučený a čistý měsíční příjem v jeho domácnosti činí 10 001-15 000 Kč čistého. Tento muž je ženatý, má dvě a více dětí a bydlí v Čechách ve městě s 20 000-100 000 obyvateli. Potvrzuje to unikátní průzkum agentury TNS AISA s tisícovkou respondentů z celé České republiky napříč věkovým i genderovým spektrem.

Podle tohoto průzkumu jsou ale jinak Češi obecně spíše nespokojení a každý čtvrtý Čech je podle svého mínění dokonce nešťastný. Skoro třetina z nás je spíše nešťastná, čtvrtina celkem šťastná a jen každý pátý je velmi šťastný. Do indexu štěstí se přitom můžete zapojit i vy, a to na serveru http:// indexstesti.cz/

5 (ne)šťastných NEJ
Pohlaví - muži jsou v Česku spokojenější než ženy. Velmi šťastní, nebo celkem šťastní se cítí být skoro polovina – 49 % respondentů. Naopak šťastné jsou jen čtyři Češky z deseti.
Věk - s věkem pocit štěstí ubývá. Ve věku do 25 let se cítí plná polovina Čechů šťastně. Tendence štěstí pak s věkem klesá a generace 46 let a více se už vykazuje jen čtyřmi šťastnými lidmi z deseti.
Vzdělání - z Čechů, kteří mají jen základní vzdělání, je šťastná zhruba třetina. Šťastní jsou i čtyři z deseti vyučených bez maturitní zkoušky. Naopak u těch, kteří ukončili střední vzdělání maturitou, je šťastná většina - šest z deseti. Stejné procento připadá i na vysokoškoláky.
Manželství - zhruba polovina Čechů je v manželství nešťastná. Přesto je větší šance dočkat se štěstí v manželství, protože u rozvedených párů připadají na každého šťastného jednotlivce tři nešťastníci.
Peníze - podle prototypu šťastného člověka s čistým měsíčním příjmem domácnosti v rozmezí 10–15 tisíc korun by to vypadalo, že pro pocit být šťastný nejsou peníze důležité. Jenže opačný prototyp nešťastného Čecha je žena se stejným výdělkem. Pokud se však podíváme na štěstí jednotlivých příjmových skupin, jsou ti movitější, s čistým měsíčním příjmem v domácnosti nad 25 tisíc korun, opravdu spokojenější. Více než dvě třetiny uvedly, že jsou velmi šťastní, nebo celkem šťastní. V kategoriích 20-25, 15-20, 10-15 i 10 tisíc korun a méně měsíčního příjmu domácnosti, je spokojenost více méně na podobné úrovni, zhruba polovina respondentů se cítí (ne)šťastně.

Jak ovlivnit štěstí?

O naplňování spokojenosti se tak lze zasadit: prací na sobě co do vzdělávání, poznáváním nových míst a lidí, užívání si a hledání nových výzev. Pomoci k úspěchu mohou i základy time managementu, protože všechno má svůj čas a místo. Samozřejmostí by měla být podpora blízkých a přátelství. Ideální růst osobního blaha vzniká při souhře všech čtyř faktorů: naplňování sounáležitosti, stability, sebeprosazení a změn.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám