Hlavní obsah

Onemocnění dásní zvyšuje náchylnost vůči různým typům rakoviny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

Podle britských odborníků se prokázalo, že záněty dásní celkově oslabují organismus a zvyšují jeho náchylnost vůči různým typům rakoviny. Osoby s nemocnými dásněmi, bez ohledu na to, zda jsou kuřáky či nikoli, jsou v průměru o 14 procent náchylnější k onemocnění rakovinou než lidé se zdravou ústní dutinou.

Foto: Profimedia.cz

Zdravá ústní dutina je dobrým předpokladem pro zdraví obecně.

Článek

Nemocné dásně zvyšují riziko mrtvice a infarktu. To je fakt, o němž vědí lékaři již řadu let. Záněty dásní totiž ovlivňují zdraví srdce a cév a mohou způsobovat řadu komplikací vedoucích právě až k infarktu srdce či mozkové mrtvici.

Nově se výzkumem vztahu mezi nemocemi dásní a rakovinou se zabýval Dominique Michaud z londýnské vysoké školy Imperial College London. Jeho studie se opírá o desítky tisíc zdravotních záznamů z výzkumu započatého v roce 1986. Zohledněny byly přitom choroby dásní, kvalita kostí, počet zubů, ztráta druhého chrupu, kouření, rodinná historie, skladba stravy a další rizikové faktory.

Po zhodnocení všech faktorů vyšlo z analýzy najevo, že osoby s nemocnými dásněmi onemocněly o 14 procent častěji rakovinou než ty, které měly ústní dutinu zdravou.

U jednotlivých typů nádorových onemocnění pak bylo u osob s nemocnými dásněmi riziko o 36 procent vyšší u rakoviny plic, o 49 procent u rakoviny ledvin, o 54 procent u rakoviny slinivky a o 30 procent u leukémie – ve srovnání s osobami bez onemocnění dásní.

Závěry studie byly publikovány v odborném časopise Lancet Oncology.

Reklama

Související články

Parodontóza zvyšuje riziko infarktu

Kvůli špatnému čistění zubů nám nemusí hrozit jen zubní kazy, ale podle posledních výzkumů také problémy se srdcem. Lidem, které kvůli špatnému čištění zubů...

Výběr článků

Načítám