Hlavní obsah

Zůstat, či nezůstat v kontaktu s bývalým partnerem

Novinky, Eliška Fischerová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ať už vaše soužití skončilo jakkoliv, možná si pokládáte otázku, zda za zkrachovalým vztahem spálit všechny mosty. I když odpověď není jednoduchá, měla byste vědět, že zůstat v kontaktu se svým bývalým partnerem s sebou přináší několik nástrah. Odbornice na vztahy hovoří o sedmi situacích, které vám dávají jasné znamení, abyste v kontaktu s expartnerem nesetrvávala.

Foto: Profimedia.cz

Pokud mentálně setrváváte v minulém vztahu, pak si jenom stěží najdete nového partnera.

Článek

Možná jste se domluvili, že rozchod vám oběma prospěje. Možná konec vašeho vztahu provázely divoké hádky, výčitky i ostrá slova. Přesto nelze bývalé partnery házet do jednoho pytle. Pokud s vámi expartner chce nadále zůstat v kontaktu, měla byste v první řadě myslet na sebe a na svou psychickou pohodu.

„Pokud ve vás rozhovor s bývalým partnerem vyvolává úzkost, deprese, smutek nebo rozčilení, pak byste kontakt měla přerušit,“ míní vztahová expertka April Masiniová.

Zároveň může nastat sedm situací, které vám taktéž napovědí, že kontakt s vaším expartnerem není to pravé ořechové.

1. Má vážný vztah

Není jednoduché přijmout, že si váš bývalý partner lusknutím prstu našel novou lásku. Přesto byste mu měla dát dostatek prostoru na svobodný a spokojený život. Zkuste z jeho života vystoupit a nesnažte se bývalého partnera jakkoliv přesvědčit o tom, že jeho životní láskou jste vy.

Proč nemůžete přestat myslet na svého bývalého partnera

Vztahy a sex

„Pokud se chcete v životě opravdu posunout dále, musíte připustit, že minulý vztah je u konce,“ říká Masiniová.

2. Prožíváte trable v novém vztahu

Začátky s novým partnerem mohou být krkolomné. To vás ale v žádném případě neospravedlňuje k tomu, abyste kontaktovala svého bývalého partnera a na současný vztah si stěžovala. Stejně tak není vhodné hovořit o bývalém vztahu před partnerem.

„Expartnera byste neměla používat jako svou berličku,“ radí expertka na vztahy. Myslete na to, že když se s partnerem tváří v tvář postavíte problémům, nakonec se lépe poznáte a svůj vztah posílíte.

3. Sžírá vás samota

Ano, samota bolí, a dvojnásob to platí v případě, že jste s bývalým partnerem strávila pěknou řádku let. Není ale chytré, abyste během osamocených nocí zvedla telefon a svému bývalému zavolala nebo napsala zprávu. Takové jednání pouze prohlubuje smutek, a navíc vás limituje v tom, abyste se posunula dále.

„Pokud mentálně setrváváte v minulém vztahu, pak si jenom stěží najdete nového partnera,“ říká April Masiniová pro Bustle.

Když si exmanžel najde rychle náhradu, jak se s tím popasovat

Vztahy a sex

4. Kontakt s partnerem vás vyčerpává

Nejsme stroje, a tak je jasné, že kontakt s bývalým partnerem může být velmi bolestivý. „Pokud ve vás komunikace s expartnerem vyvolává špatné či depresivní pocity, pak jde o jasné znamení, že byste se měli přestat vídat,“ zdůrazňuje Masiniová.

Pamatujte, že v první řadě byste měla pečovat o své duševní zdraví a pohodu. Teprve po „vyléčení“ z rozchodu se čas od času můžete s bývalým partnerem setkat.

5. Neopětované city

Pokud bývalý partner touží po velkolepém návratu, zatímco vy jeho city neopětujete, neměla byste v kontaktu setrvávat. „Taková konverzace je ztrátou času a plýtváním energie,“ říká manželská terapeutka Jill Whitneyová.

Oba si zasloužíte jít dál, a tak nemá smysl, aby vás láskyplné řeči od bývalého partnera brzdily. Samozřejmě opačná situace nastává ve chvíli, kdy po bývalém partnerovi také toužíte.

Náznaky, že bývalý partner vás chce zpátky

Vztahy a sex

6. Neustále řešíte minulost

Sklouzne vaše konverzace s expartnerem k výčitkám? Nebo se většinu času bavíte jenom o tom, co se ve vztahu pokazilo? Ať tak, či onak, obě situace naznačují, že byste komunikaci měla ukončit. „Pokud jste se na řešení problémů nemohli shodnout během vztahu, je nepravděpodobné, že byste minulé konflikty vyřešili po rozchodu,“ říká Whitneyová.

Navíc, proč se neustále zaobírat věcmi, které se staly? Je nejvyšší čas, abyste se oba posunuli kupředu.

7. Jde o toxického člověka

Měla jste co do činění s násilným, manipulativním či zlým člověkem? Pak nevěřte, že se bývalý partner ze dne na den změnil. Je sice možné, že se k vám chová mile, ale pravděpodobně jde jenom o přetvářku.

„Tyto typy minulých partnerů si nezaslouží váš čas ani energii, proto se konverzaci s takovými lidmi raději obloukem vyhněte,“ radí manželská terapeutka Jill Whitneyová.

Reklama

Související témata:

Související články

Výhody a nevýhody sexu s expartnerem

Karanténa nás sice omezuje v pohybu, ale našim myšlenkám dává naopak prostor pro víření. Navíc, možnosti k seznámení jsou poměrně skoupé, a proto zejména...

Výběr článků

Načítám