Hlavní obsah

Žárlivost se liší v závislosti na pohlaví

Novinky, Korzo/P

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BERLÍN

Psychologové z univerzity v německém Bielefeldu podrobili žárlivost pečlivému průzkumu. Pídili se, za jakých podmínek vzniká a jak se vyvíjí. Dospěli k závěru, že tento citový projev vychází u mužů ze zcela odlišných základů než u příslušnic slabšího pohlaví.

Foto: magistrát FM

Sídliště Riviera

Článek

Při každém ze tří konsekutivních experimentů se testování zúčastnilo od 121 do 206 dobrovolníků, kteří měli mimo jiné za úkol stisknout tlačítko odpovídající jejich okamžitému emocionálnímu rozpoložení při sledování nabízených variant nevěr.

Zatímco ženy nejčastěji za "nesnesitelnou" označili nevěru citovou, mužům nejvíce vadil pohlavní styk partnerky s jiným mužem. Na základě nashromážděných údajů lze konstatovat, že chápání nevěry a s tím související žárlivost mají kořeny v raném stadiu vývoje lidstva, v němž se rozdělovaly role jednotlivých pohlaví a přetrvávají v podstatě dodnes.

Hlasujte v anketě pod článkem?
Žárlíte na partnera/ku?

"Dá se to zdůvodnit tím, že reprodukční schopnost ženy v té době nebyla nijak ohrožena nevěrou jejího partnera. Jeho styky s jinou příslušnicí téhož pohlaví jí proto mohly být zcela lhostejné," vysvětlil jeden z členů výzkumného týmu Achim Schützwohl.  

Ženy se podvědomě strachují o odchod muže

Podle jeho mínění se situace přiostřila ve chvíli, kdy se muž od ní i potomků citově odpoutal a přestal se o ně starat. Jeho nezájem mohl mít za následek i smrt celé zavržené komunity. A tento podvědomý strach přežívá i u dnešních žen, které se nejvíce obávají toho, že se jejich partner začne emociálně angažovat jinde, a na tuto možnost reagují zvýšenou žárlivostí.

Mužům k jejímu probuzení většinou stačí pouhé podezření, že se jejich družka intimně stýká s někým jiným. Důkazy, které by tomu nasvědčovaly, jsou v podstatě podružné. Jak zdůrazňuje Achim Schützwohl, i tyto pocity mají prapůvod v minulosti lidského rodu.

"Otec si nemohl být nikdy jistý, zda děti, o něž pečuje, jsou skutečně jeho. Obával se, že úsilí a energii, jež do nich investuje, vlastně může promrhat na potomky zplozené s jiným členem společenství. A proto začal pečlivě dbát o to, aby se jeho družka důvěrně nesbližovala s dalšími muži," uzavřel Schützwohl.

Anketa

Žárlíte na partnera/ku?
Ano
51,7 %
Trochu
35,6 %
Vůbec
12,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 2298 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Žárlivost zničila čerstvé manželství

Kambodžské manželství, které bylo uzavřeno teprve před dvaceti dny, již postihla katastrofa. Vyvolal ji manžel, který ze žárlivosti podpálil sebe i svou choť....

Výběr článků

Načítám