Hlavní obsah

Více než dvě třetiny žen neprožijí orgasmus při každém milování, přesto jsou spokojené

Novinky, das

Pro mnohé ženy je intimita s partnerem projevem vzájemné lásky a blízkosti. Svůj vlastní prožitek ze samotného milování pak upozaďují. Primární je pro většinu z nich uspokojení partnera. Což potvrzuje i nejnovější průzkum společnosti Durex, ze kterého jasně vyplynulo, že více jak dvě třetiny žen stále nedosahují orgasmu při každém sexu, přesto jsou z 95 % se svým sexuálním životem spokojené.

Foto: Profimedia.cz

Mnoho mužů nemá povědomí o tom, jakým způsobem jejich partnerka dosahuje orgasmu.

Článek

Podle vědců jsou ženy ochotné akceptovat méně orgasmů, než mají muži především z komunikačních důvodů. Více než polovina z nich totiž přiznala, že jim není příjemné se se svým partnerem při milování bavit o tom, jak by jim mohl pomoci k častějšímu orgasmu.

Stejné zkušenosti má i česká expertka na partnerské vztahy Dr. Laura Janáčková ze své poradny: „Většina žen má problémy hovořit o citlivých tématech vlastní sexuality s partnerem. Přestože se dokážou obecně o sexu bavit velmi otevřeně, v ložnici se stydí.”

Mnoho mužů tak vůbec nemá povědomí o tom, jakým způsobem jejich partnerka nejčastěji dosahuje orgasmu. „Velmi často se stává, že klienti přijdou řešit jiné problémy partnerského či sexuálního života. Teprve když se muže zeptám, jestli dosahuje partnerka při souloži s ním orgasmu, je mou otázkou zaskočen. Většinou se dušuje, že ano, ale nakonec se zjistí, že si vlastně ani není jist, jakým způsobem jeho partnerka orgasmu dosahuje. Zda drážděním klitorisu či při souloži prožívá vaginální orgasmus,” upozorňuje Laura Janáčková.

Sexuální život je nedílnou součástí spokojeného partnerského vztahu.
sexuoložka Laura Janáčková

Intimní komunikace mezi partnery je proto velmi důležitá. Přestože se může zdát, že informací o sexu je všude spousta, praxe ukazuje, že těch skutečně vhodných a potřebných informací není nikdy dost. „Je nutné si uvědomit, že sexuální život je nedílnou součástí spokojeného partnerského vztahu. Muži i ženy touží po lásce, blízkosti, pocitu sounáležitosti i vzájemného splynutí a slasti. Téma uspokojení v sexu je v některých případech pro vztah doslova klíčové,” dodává Janáčková.

Vliv orgasmu na zdraví a duševní pohodu

Dosažení orgasmu je přitom důležité nejen pro partnerskou pohodu, ale i pro celkové zdraví a duševní pohodu obou partnerů. Což potvrzuje i samotný průzkum, z něhož vyplynulo, že téměř polovina žen a ještě vyšší procento mužů jsou po prožití orgasmu šťastnější a jsou méně ve stresu.

V důsledku orgasmu pak 29 % žen a 39 % mužů dosahuje kvalitnější spánek a třetina příslušníků obou pohlaví tak uvolňuje napětí ve vztahu.

Zajímavé také je, že přibližně třetina žen a mužů považuje informace o možnostech dosažení orgasmu za nedostačující. I proto vznikla kampaň #OrgasmsForAll, která si klade za cíl skoncovat s mýty kolem orgasmu a učit milence spolu otevřeně mluvit a ovládat techniky na dosažení orgasmu.

Víte, že...

  • asi 70 % žen prožívá klitorální orgasmus
  • 23 % vaginální či smíšený
  • a 7 % žádný

Reklama

Související témata:

Související články

Jak zvýšit chuť na milování

Chuť na sex obvykle klesá s věkem. Přestože si mnozí myslí, že za to může především stereotyp ve vztahu či psychické problémy, podle doktora Erica Bravermana...

Výběr článků

Načítám