Hlavní obsah

V celém světě dochází k nárůstu rozchodů a rozvodů

Novinky, Linda Humlová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Koronavirová pandemie se dotkla mnoha aspektů našich životů. Mimo jiné prověřila a stále prověřuje také mezilidské vztahy. Ostatně sociologové varují, že míra rozvodovosti po celém světě roste a zdaleka ještě nedosáhla svého vrcholu.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Devětadvacetiletá Sophie Turnerová požádala o rozvod po sedmi letech společného manželství. Nikdy předtím přitom s manželem krizí neprocházeli. Během pandemie se ale situace změnila.

„Byla jsem více vystresovaná a vše se začalo nabalovat. Rozhodli jsme se spát odděleně, abychom zamezili případnému nakažení. To byl spouštěč. Vzájemně jsme se odcizili. Dalším důvodem byl problém s komunikací. Lezli jsme si na nervy a nedokázali spolu správně konverzovat,“ říká Sophie Turnerová pro BBC a dodává, že své sehrálo i pracovní vytížení a domácí výuka se synem.

Stejnou zkušeností prochází mnoho párů. Svědčí o tom i nejrůznější statistiky. Například přední britská právnická firma Stewarts zaznamenala mezi červencem a říjnem 122% nárůst žádostí o rozvod ve srovnání se stejným obdobím loňského roku.

Lidé také mnohem více vyhledávají na internetu rady ohledně ukončení vztahu. V USA nedávno ohlásil hlavní web pro vytváření právních smluv 34% nárůst žádostí o rozvod a podobný scénář se odehrává také v Číně.

Když si exmanžel najde rychle náhradu, jak se s tím popasovat

Vztahy a sex

Ženy žádají o rozvod stále častěji

Lockdown, ale i sociální distancování si vybírají svoji daň. Lidé spolu tráví mnohem více času doma a na povrch se dostávají problémy, které dříve nebyly tolik viditelné.

Právnička ze společnosti Stewart Carly Kinchová říká, že ji nová vlna rozvodů nijak nepřekvapila, jelikož rozvodovost podle ní obvykle narůstá poté, co spolu rodiny stráví nějaký čas společně. Typicky se jedná o letní prázdniny nebo Vánoce.

„Myslím, že situace s pandemií se těmto obdobím v mnohé podobá, s tím rozdílem, že v dnešní době je na nás navíc vyvíjen enormní tlak,“ říká Kinchová a dodává, že eviduje nárůst žádostí o rozvod, které iniciují ženy.

Důvodem je neúměrný tlak, který je na ženy vyvíjen. Kromě svých pracovních povinností totiž musejí často obstarávat nejen domácnost, ale také například výuku svých dětí, která často probíhá distanční formou.

U jiných párů hraje při rozchodech roli nárůst psychických problémů spojených s pandemií.

„Když jsem se v březnu nakazila, úzkosti mého muže se vymkly kontrole. Na všechno jsem byla sama a bylo to zcela vyčerpávající. Musela jsem se starat o našeho syna a k tomu zvládat práci na poloviční úvazek. Vztah z mé strany vyžadoval až příliš úsilí,“ říká třiačtyřicetiletá redaktorka z Amsterdamu Marie, která rovněž zažádala o rozvod.

Karanténa nahrává milostným hrátkám? Opak je pravdou

Vztahy a sex

Rozchody ale nehrozí jen párům s problémy. Odborníci na vztahy se domnívají, že k rozpadu mohou být náchylné i silné páry. Důvodem může být zánik zavedených rutin, které pro mnoho lidí znamenají stabilitu, pohodlí a zavedený rytmus. Někdy si navíc lidé uvědomí, že jsou až příliš rozdílní a jejich osobnosti nedokážou vzájemně fungovat na denní bázi.

Pro mnoho čerstvých vztahů, ale i manželství je navíc pandemie první krizí, které musí čelit. Výhodu oproti nim mají dlouholetá manželství, která již musela čelit mnohým výzvám.

Finance mohou rozdělit i stmelit

Odborníci na vztahy dále tvrdí, že velkou roli při rozpadech vztahů bude hrát i finanční situace způsobená koronavirovou krizí.

„Počet rozvodů má tendenci bez výjimky stoupat během hospodářských poklesů,“ vysvětluje švédský výzkumník Glen Sandström a dodává, že vzhledem k tomu, že nyní prožíváme vážnou krizi, zejména ekonomického rázu, očekává se, že konečným výsledkem bude zvýšení manželské nestability.

Které vztahy vydrží, které naopak nebudou mít dlouhého trvání

Vztahy a sex

Ostatně peníze jsou jednou z nejčastějších příčin manželských sporů i bez ohledu na současnou pandemii.

„Snížený příjem zvyšuje potenciál pro napětí ve vztazích. Propuštění z práce může být také velkou ranou do sebeúcty, zejména mužů, kteří více než ženy čelí tlaku, jak zajistit ekonomické zabezpečení své rodiny. Tento tlak pak může vyústit v úzkost, hněv, frustraci, ale i domácí násilí,“ dodává Sandström.

Některé páry naopak nejistota z finanční situace stmelí, nebo alespoň rozvod oddálí. Vážné problémy mohou přehlušit drobné neshody a lidé tak mohou začít vnímat svůj vztah z nové perspektivy.

Ostatně psychoterapeuti jako Noel Bell, londýnský specialista na osobní růst, tvrdí, že pandemie také vede k existenciálnějším přehodnocením toho, jaké věci a jaké jedince ve svém životě dále lidé chtějí.

„Tlak pandemie nám všem připomněl, že život může být krátký, a záleží jen na nás, s kým a jak chceme trávit náš drahocenný čas,“ říká.

Reklama

Výběr článků

Načítám