Hlavní obsah

Účtenky z pokladen prý obsahují jed způsobující impotenci

Berlín

Pánové prý, jak se často generalizuje, nakupování nemají v lásce. Obchodníci ovšem dokazují, že mezi milovníky nakupování je stále více mužů na úkor žen. Těmto pánům holdujícím v potulování mezi regály ale může být jejich záliba osudnou s ohledem na jejich potenci a plodnost.

Foto: Profimedia.cz

Takový obrázek by mohl být kvůli jedovatým účtenkám už jen minulostí

Článek

Nová německá studie totiž odhalila, že účtenky z moderních pokladen obsahují jedy, které vedou u mužů k neplodnosti, ztrátě libida a impotenci. Termoreaktivní inkoust moderních pokladen obsahuje nebezpečný bisfenol A.

Tato látka je známým zabijákem libida i plodnosti. U mužů, v jejichž těle se nachází bisfenol A, většinou dochází k poruše produkce a kvality spermií. Při vyšších koncentracích jsou pánové obézní, neplodní a často také impotentní. Bisfenol A se používal při výrobě řady plastů, ovšem ve většině západních zemí je jeho používání zvláště v obalech potravin zakázáno.

Bisfenoly zdraví neprospívají obecně

Profesor Frank Sommer z Berlína zjistil, že bisfenol A obsahuje černý inkoust na účtenkách z pokladen. Jedná se především o účtenky z hladkého tenkého papíru, na něž se tiskne černý termoaktivní inkoust, který časem bledne. A pokud pánové na takovou účtenku sáhnou, bisfenol A mají na prstech. Cesta do nitra organismu, kde tropí velkou neplechu, už je pak velmi snadná.

„Látky jako tato mění rovnováhu v pohlavních hormonech směrem k ženskému estrogenu. V dlouhodobém ohledu to vede u mužů ke snížení libida, neplodnosti, impotenci a nárůstu tuků místo svalů,“ vysvětluje zhoubný vliv bisfenolů profesor Sommer.

Bisfenoly mají silně negativní vliv na lidské zdraví obecně a bylo prokázáno, že vedou k poruše metabolismu, plodnosti, vývojovým vadám, rakovině prsu, srdečním potížím či obezitě.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám