Hlavní obsah

Tajemství sexuální terapie

Novinky, das

Sexuální terapie působí na mnohé lidi stále velmi vulgárně až démonicky. Raději se trápí se svými intimními problémy. Než by o tom s někým hovořili, jen přihlíží, jak se jejich trápení stupňují a jejich vztahy rozpadají. Přitom právě sexuolog může pomoci.

Anketa: Kdy na návštěvu k sexuologoviVideo: Novinky

 
Článek

Uspokojivý sexuální život patří mezi základní kameny určující kvalitu lidského života a partnerského vztahu.  Proto je tak důležité naučit se o svých problémech mluvit, nepodceňovat jejich závažnost a zbytečně neodkládat řešení.

Největším problémem většiny lidí je mnohdy neschopnost otevřeně mluvit o svých přáních a potřebách v oblasti intimního života a obvykle nikdo jiný v těchto případech neporadí lépe než právě sexuolog. Párová terapie v těchto případech působí doslova zázračně.

"Sexuologie není věda pouze o sexuálním styku a sexuolog není lékařem, který neustále hovoří o sexu. Velice zodpovědně se věnuje problematice zdraví, sexuální výchovy, odbornému poradenství, konzultacím a především léčbě všech sexuálních dysfunkcí. Řeší problematiku sexuálních úchylek, partnerského nesouladu apod., " vysvětluje MUDr. Dušan Šuňavský ze Sexintim.cz

S čím nejčastěji lidé chodí za sexuologem
- se sexuální dysfunkcí - u mužů - poruchy erekce, předčasná ejakulace - u žen: nedosažení orgasmu, bolestivý sex
- s partnerským nesouladem - kdy jeden z partnerů chce sex častěji než ten druhý či jeden vyznává takové sexuální praktiky, které druhý nemusí apod.
- s pesimistickým viděním světa - když je jedinec pracovně přetížen či se nedokáže vyrovnat s neúspěchem a pesimisticky přistupuje zcela ke všemu tedy i k sexu
- se sexuálními stavy spjatými s depresí
- při traumatickém zážitku - např. po znásilnění, zneužívání
- s panickým strachem z otěhotnění či z nákazy pohlavní nemocí.
- s neschopností si nalézt vhodného partnera.

Profesionální terapeut dokáže zhodnotit sexuální problém, následně pomůže navrhnout změny jak u žen nebo u mužů zvlášť, tak u obou partnerů dohromady. Pokračovací terapie pomáhá párům, aby se soustředily na řešení problému, a motivuje oba partnery k efektivnímu řešení problému.

"Hovořit s někým o svém sexuálním životě se vám může zdát divné, ale vůbec to tak nemusí být. Za prvé – váš lékař ví, jak důležitý je váš pohlavní život pro vaše zdraví. A za druhé – ať se vám rozhovor bude zdát jakkoliv neobvyklý, pamatujte, že váš lékař při své praxi již pravděpodobně vše slyšel od mnoha mužů i žen, a mnohokrát," dodávají odborníci na serveru Sexuálně.cz.

Každý člověk může vést kvalitní sexuální život. Je ale důležité, aby naslouchal svým potřebám a svá přání přizpůsoboval reálným možnostem. A pokud ví, že má po sexuální stránce nějaký problém, s kterým si sám neví rady, pak by se neměl bát vyhledat pomoc odborníka. Řešení žádného problému není radno oddalovat. Čím delší dobu budou lidé bez řádné léčby, tím bude jejich následná léčba složitější a pravděpodobně i méně úspěšná.

Reklama

Související témata:

Související články

Rodinná tabu, která léčí

„Vyčítal ti otec, že jsi k ničemu? Dej ty výčitky do krabice a vrať mu je. Nepatří ti,“ říká terapeutka zarostlému čtyřicátníkovi. Ten nejprve dlouze hledí na...

Výběr článků

Načítám