Hlavní obsah

Sociální sítě neničí vztahy, většina z nich by se stejně rozpadla

Novinky, das

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stále častěji jsou za viníky rozpadlých vztahů považovány sociální sítě jako Facebook či Twitter. Podle odbornice přes vztahy Rebeccy A. Marquisové ale za problémy partnerů nemohou virtuální světy ani pornoprůmysl či noční kluby. Vztahy si ničí lidé sami.

Foto: Profimedia.cz

Pokud si partneři skutečně důvěřují, pak musí jít stranou i veškeré obavy z pokušení.

Článek

Přestože nám sociální sítě zjednodušují seznamování s novými lidmi i flirt s přáteli, neznamená to, že lidé upřednostní tyto vztahy před reálnými. Komunikace je v dnešním světě velmi důležitá. A neumožňovat druhému využívat ji v plné míře, jak mu dnešní doba nabízí, nic nevyřeší.

Partneři by si hned v počátku měli jasně definovat hranice, co jsou jeden druhému ochotni tolerovat. Co je pro ně již ta neúnosná mez, přes kterou se již nedokážou přenést, a předcházet tak nejrůznějším žárlivým scénám a výčitkám.

Pokud je jejich cílem utvořit si s druhým skutečně pevný a zdravý vztah, založený na důvěře, odhodlání a uznání, pak musí zapomenout na jakékoliv omezování protějšku v komunikaci s ostatními. Strach o druhého je hezká věc, ale pokud při něm dochází k omezování partnera, nevěstí to nikdy nic dobrého.

Ve zdravém vztahu člověk nemá potřebu trávit čas starostmi o to, co dělá v jeho nepřítomnosti ten druhý. Žárlivost a výčitky jsou jen ukazatelem vlastní slabosti a nedůvěry v sebe sama. Pokud si partneři skutečně důvěřují, pak musí jít stranou i veškeré obavy z pokušení.

Důležitá důvěra

Lidé by měli mít na mysli, že čím víc se o druhého strachují a v obavách si neustále představují ty nejčernější scénáře, pak je větší předpoklad, že se jejich představy změní v realitu. Protože tyto jejich strachy zcela ovlivní jejich chování, které posléze může být pro druhého tím pravým důvodem, začít hledat jinde a být nevěrný.

Mnohem lepší je zeptat se sám sebe, dokážu toho druhého natolik milovat, že mu dám takovou důvěru a umožním mu vedle mne svobodně dýchat anebo již předem vím, že to s ním jednoduše nedokážu? Přiznat si tyto věci je dle odborníků vůbec to nejtěžší, pro dlouhodobě harmonický vztah ale to nejdůležitější.

Reklama

Související témata:

Související články

Když z manželství vymizí intimní chvilky

Manželství bez sexu? Asi ne úplně ideální představa. Jenomže jak už to tak postupem času bývá, bohužel se intimní chvilky u některých párů postupně vytrácejí.

Výběr článků

Načítám