Hlavní obsah

Snaha přejmenovat kondom selhala

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

SOUL

Jihokorejští jazykoví puristé neuspěli se svou snahou najít pojmenování pro kondom ve své mateřštině. Vždy se totiž našel někdo, kdo nesl podobné jméno a cítil se být uražen.

Foto: Archiv Marián Chytka Dakar Workshop

Ollie Roučková se svým strojem

Článek

Přitom se sešlo se kolem 19 000 návrhů, které posílali lidé z celé země do jihokorejského střediska pro boj proti AIDS. Nakonec byl vybrán výraz "ae-pil", kombinace slov "láska" a "potřeba".  Sice nemělo pranic společného se zavrhovaným anglicismem, zase ale bylo příliš rozšířené mezi příjmeními místních obyvatel, napsal zpravodajský server Sky News.

Vnuk by čelil urážkám

Podle pracovníka centra Kima Hu-Sona se ale kvůli tomuto názvu snesla na hlavu střediska lavina stížností. "Telefonovala nám jedna stará dáma, že by se pak jmenovala 'prezervativ' a z jejího vnuka by si dělali legraci," řekl Kim. Kondom si tak v Jižní Koreji ponechá své označení.

Podle Kima již středisko navždy upustilo od svých snah kondom přejmenovat. V Jižní Koreji se poslední dobou snaží pánské ochrany co nejvíce propagovat. Z nedávno provedených výzkumů totiž vyplývá, že jen deset procent mužů si prezervativ při pohlavním styku nasazuje, informoval Sky News.

Reklama

Související témata:

Související články

Kondomy se stále používají jen málo

Účastníci 15. mezinárodní konference o AIDS v Thajsku se shodli, že jednou z nejspolehlivějších ochran před nákazou virem HIV zůstává i nadále především...

Výběr článků

Načítám