Hlavní obsah

Sexuolog Jaroslav Zvěřina: Ideál ženské krásy se neustále mění

Právo, Jaroslav Zvěřina

Stačí se podívat na Věstonickou venuši, abychom pochopili, jak výrazně se mění ženský ideál krásy v různých dobách a v různých lidských společnostech. Podobné sošky i sochy žen z rozličných historických období a kultur navíc dokládají neuvěřitelnou variabilitu tohoto erotického ideálu. Nemluvě o tom, že vkus každého muže může být úplně jiný.

Foto: Profimedia.cz

Sexuálně přitahují takové tělesné tvary žen, které vyjadřují dobrou reprodukční schopnost.

Článek

Obecně určitě platí, že většinu mužů sexuálně přitahují takové tělesné tvary žen, které vyjadřují dobrou reprodukční schopnost. Základním smyslem sexuálního chování zůstává totiž rozmnožování. Proto asi nepřekvapí, že muže nejvíc vábí ženy mladé a zdravé.

V moderní době mohou i ženy, které už nejsou úplně mladé, poměrně úspěšně mládí předstírat. A to platí i pro dámy ve věku, který by lidé v ještě nedávné minulosti považovali za věk erotického odpočinku nebo – chcete-li – rovnou erotického důchodu.

Dnešní ženy dokáže omladit a zkrásnit kosmetika s celou armádou nejrůznějších prostředků. Podobně jako móda. Řada z nich čelí útokům času nebo různým nedokonalostem také pomocí estetické chirurgie. A to tím spíš, že moderní svět, který nejednou preferuje obal před obsahem, chce být klamán.

Nejvýznamnějšími sexuálními poutači bývají ženská prsa spolu se zadkem, boky a stehny.

Po staletí však platí jednoduché pravidlo: krása ženy spočívá v oválech. Jednotlivé kultury a skupiny estétů se liší pouze v tom, jaké obliny, a navíc jak výrazné, připadají mužům nejlákavější. Nejvýznamnějšími sexuálními poutači bývají ženská prsa spolu se zadkem, boky a stehny. Na internetu najdete řadu diskusí, ve kterých se muži dělí na horňáky a dolňáky podle toho, jestli preferují spíše prsa, nebo zadek & spol.

U prsou kupodivu nehraje zásadní roli jejich velikost, jak se řada lidí domnívá, ale spíš hezký, výrazný tvar a samozřejmě i jejich pevnost. Horňáci se jim věnují se zvlášť velikým zaujetím, protože pro ně znamenají výraznou erotickou delikatesu a podnět. I když ani dolňákům nebývají ňadra lhostejná, zvlášť když jsou krásně naaranžovaná jako čerstvé zboží na tržnici.

Většina žen věnuje svým prsům značnou pozornost. Módní průmysl dokáže navíc zdokonalit jejich estetický dojem pomocí oblečení, spodního prádla, ale i různých pomůcek. Umí je například efektně zvýraznit nebo i trochu zvětšit, třeba pomocí podprsenek a výplní.

Estetická chirurgie pak nabízí celou řadu důmyslných chirurgických postupů, kterými lze prsa žen zpevnit, zvětšit nebo naopak zmenšit, pokud se jejich majitelce zdají nadměrná. Starověké sošky různých venuší ukazují názorně, že prsy na ženách oceňovali už pralidé, ale také mnohé starověké kultury. Třeba na Krétě v období minojské a mykénské kultury je ženy veřejně nosily obnažené.

Zadek, boky a pas

Eroticky atraktivnější než prsa bývají pro většinu mužů hýždě ženy, její boky a pas. Důležitý je přitom správný poměr obvodu pasu a boků. Za optimální se považuje poměr 0,75 (přesný údaj získá konkrétní žena, když vydělí obvod pasu obvodem v bocích). Dámy s příliš úzkými boky jsou prý pro pány eroticky méně přitažlivé. Snad proto, že širší boky naznačují dobrou plodnost ženy.

Zcela specifický význam má pak zadek ženy. Není bez zajímavosti, že i pro samičky různých savců je vyšpulená zadnice důležitým sexuálním signálem. U mnoha laboratorních zvířat se hodnotí sexuální aktivita samičky podle počtu a kvality specifického prohnutí páteře. Toto erotické gesto naznačuje, že je připravena ke kopulaci.

Výrazná a pevná zadnice je atraktivním rysem ženy. Často ji zdůrazňují také módní prvky. Svého času zvětšovaly dámské pozadí „honzíci“ sestavení z textilu spodniček a sukní. Dnes dostávají přednost spíš obepnuté džíny a v intimních chvílích i spodní prádlo. Obnažuje pozadí těch žen, které si to mohou esteticky dovolit.

Ve vyspělých euroatlantických civilizacích vládne ženským zadečkům estetický ideál spíše chlapeckého než ženského typu. Zato třeba v Africe nebo Střední a Jižní Americe se stále více prosazují objemné a opulentní tvary zadnic. Dokonce tu estetičtí chirurgové vkládají movitým klientkám do pozadí implantáty, které hýždě učiní objemnější a pevnější. Také vycpávky v oděvu, které pozadí zvětšují, se těší rostoucí oblibě.

Z pohledu klasické psychoanalýzy stojí za zmínku snad ještě to, že přehnaný zájem muže o zadek a anální erotiku může znamenat přítomnost některých negativních rysů, zejména pak skrblictví a sobectví. Někteří myslitelé dávají dokonce současnou oblibu análního sexu do souvislosti s dekadentními rysy moderní civilizace.

Reklama

Související témata:

Související články

Zvěřina - maso výjimečné chuti a kvality

V době mysliveckých honů je ideální čas na zvěřinu, která je dodnes považována díky své výjimečné chuti a kvalitě za maso králů. Aby také ne, vždyť jde o maso...

Výběr článků

Načítám