Hlavní obsah

Sexuolog Jaroslav Zvěřina: Děti jako zbraň při rozvodovém řízení

Právo, Jaroslav Zvěřina

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Narůstá počet případů, kdy manželka obviní svého muže, že pohlavně zneužil jejich dítě, nejčastěji dceru, nejednou i dost malou. Protože působím i jako soudní znalec, vím, že pohlavního zneužívání dětí nijak významně nepřibývá. Co se tady děje?

Foto: Profimedia.cz

Souboj o to, komu soud svěří dítě do výchovy, se stává drsnou bitvou a často i velmi iracionálním střetem.

Článek

Tyto množící se soudní spory se staly součástí rozvodových a porozvodových řízení. Matky dítěte obviňují současné nebo bývalé partnery z toho, že ho nějak sexuálně obtěžovali. Jde často o dívky a chlapce v předškolním věku. Měli se stát údajnou obětí osahávání nebo sexuálního harašení. Většina těchto případů se odehrává v situaci, kdy se partnerský vztah rozpadá.

Souboj o to, komu soud svěří dítě do výchovy, se stává drsnou bitvou a často i velmi iracionálním střetem. Některá obvinění, jež během nich padnou, jsou úplně absurdní.

Společné mají jedno, obě strany se snaží partnera pošpinit a zdiskreditovat natolik, aby soudu nezbylo nic jiného než svěřit dítě do výhradní péče jen jednomu z nich. Když se třeba ženě nepodaří docílit toho, aby si její bývalý muž šel sednout do vězení, bere za vděk aspoň tím, že mu soud zakáže styk s dítětem.

Justiční orgány se při těchto sporech dostávají do nezáviděníhodných situací. Rozhodujícím důkazem je svědectví dítěte, většinou v předškolním věku. Výpovědi dětí však nebývají vždy věrohodné. Proto mají někdy zásadní slovo dětští psychologové nebo psychiatři. Ti ale nikdy nemohou nahradit skutečné řešení - klidnou a rozumnou domluvu rodičů.

Když rodiče zajdou za hranu

Vzpomínám na případ otce dvou pětiletých dívek. Žádal nás, abychom ho vyšetřili a prokázali, že není pedofil. Jeho bývalá manželka chtěla, aby mu soud zakázal styk s dětmi. Prý je osahává. Jenže tak závažné obvinění z trestného činu musí prokázat přesvědčivé důkazy a těmi určitě není posudek soudního znalce. I z tohoto detailu je zřejmé, jak složité to v podobných kauzách mají orgány činné v trestním řízení.

Setkal jsem se také s případem, kdy malá dívka popisovala babičkám, jak jí tatínek sahá na pipinku, když ji v koupelně sprchuje ve vaně. Muž byl s její matkou rozvedený. Jakmile se dozvěděl, co holčička tvrdí, navštívil s ní psychologickou poradnu. Jenže místo toho, aby se vše objasnilo a uvedlo na pravou míru, jak si představoval, dočkal se trestního oznámení. Podala ho pracovnice poradny. Byl z toho vleklý soudní proces, který nakonec otce osvobodil.

Nešlo zdaleka o jediný případ, kdy muže obvinili, že se při mytí dítěte dotkl jeho genitálu. Když se člověk o těchto často poněkud přehnaných kauzách dozvídá, říká si, jestli by si otcové neměli z preventivních důvodů najímat profesionální pracovnice, které by se staraly o intimní hygienu jejich předškolních dětí.

Člověk by řekl, že dospělí budou mít rozum, alespoň pokud jde o děti. Bohužel ho stále častěji nemají.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám