Hlavní obsah

Rychlorande je řešením pro zaneprázdněné

Právo, Jaroslav Höfer
NEW YORK

Mnohým pro každodenní shon nezbývá čas na hledání partnera. Právě jim by se mohla hodit novinka v podobě tzv. rychlorande ve skupině. Už není třeba chodit na schůzku s neznámým jako na inzerát, ani trávit dlouhé hodiny chatováním na internetu. Nyní za jediný večer a v přepočtu za necelou tisícovku korun poznáte třeba hned dvě desítky potenciálních lásek.

Foto: Archiv Zoo Brno

Cora a Noria

Článek

Typické rychlorande, v Americe zvané speed date a ve Francii turbo flirt, se podobá turnaji v bleskovém šachu. Ke stolkům proti sobě zasedne vždy jeden muž a jedna žena. Mají přesně vymezený čas na to, aby si promluvili - sedm až deset minut. Po jejich uplynutí zazní gong, pánové se zvednou a postoupí dále k nové kandidátce na seznámení.

Každý z účastníků má na sobě visačku se svým číslem a papírovou kartičku, do níž si zapisuje čísla těch, s nimiž hovořil, a vedle nich zaškrtává kolonky ano či ne.

Obvykle stačí minutka dvě, aby si hledající uvědomili, že ten, co je právě proti němu, není ten pravý. Zbývající čas do zaznění gongu pak mlčí a odpočívají nebo lehce konverzují a zkoušejí, co kdyby přeci jen láska zaplála.

Hlasujte v anketě pod článkem:
Využili byste možnosti seznámení na skupinovém rychlorande?

Když nekonečné měnění židlí od jedné ke druhé skončí, začíná druhá fáze - normální taneční večírek. Tam už žádné povely nezní, nicméně jedna zásada platit má - partneři si nevyměňují telefonní čísla, ani na sebe nesdělují kontakt. Teprve při odchodu odevzdají organizátorům kartičky s označením partnerů, kteří přicházejí v úvahu. Pokud vyjádří zájem obě strany, potřebné informace sdělí moderní dohazovač.

Americký vynález

Podobné hromadné seznamovací schůzky se pořádají nejen v amerických velkoměstech, ale rozšířily se i do Evropy. Někdy může jít i o gigantické akce. V Los Angeles se letos například takhle najednou sešlo 650 uchazečů o partnera.

Právě tam první rychlorande údajně zorganizovali rabín Jaacov Deyo a jeho manželka Sue, kteří také název speed dating jako první použili ve své knize z roku 1999. Dlouhé roky nemanželského vztahu nejsou podle nich potřebné.

"Naopak jsou destruktivní, protože při nich často dávají lidé srdce všanc," tvrdí rabín. "Randění také není vztah," říká jeho manželka, "je to jen fáze vzájemného oceňování."

Formy rychlorandění brzy mutovaly. Zdaleka ne vždy jde o vážnou záležitost. Někde si začali podobné večírky pořádat homosexuálové, jinde zkrátili povinnou dobu setkání na pouhé tři minuty, podobně se někdy nacházejí i protějšky na jedinou noc. "Je to nejrychlejší, nejefektivnější, často nejlevnější a momentálně nejmódnější metoda hledání partnera," soudí Richard Gosse, předseda organizace svobodných mládenců American Singles.

Podle statistik jedné seznamovací kanceláře si průměrný účastník rychlorande zaškrtne z 25 uchazečů o seznámení zhruba šest jako ty, s nimiž by se chtěl setkat znovu. V osmdesáti procentech případů se potom ti, kdo se našli, skutečně ještě jednou sejdou - tentokrát už ale o samotě.

Anketa

Využili byste možnosti seznámit se na skupinovém rychlorande?
Ano
72,7 %
Ne
27,3 %
Celkem hlasovalo 978 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

K ulovení partnera je třeba aktivity

Hledáte právě toho pravého nebo pravou? Pokud máte stejný problém, pak byste jistě přivítali nějaký dobrý návod. Bohužel ho ale zatím nikdo nevymyslel....

Výběr článků

Načítám