Hlavní obsah

Rozvod jako nejlepší vánoční dárek

Novinky, das

Pokud se člověk dlouhodobě trápí a je jedno zda za to může nevěra jednoho z partnerů či nejrůznější neshody, násilí, případně vyhaslé city, vždy je lepší najít odvahu a snažit se vztah i život změnit. Stres a nespokojenost jen přispívá k celé řadě závažných onemocnění a setrvávat dlouhodobě v tomto stavu a spoléhat na to, že jednou se vše zlepší, se nemusí vyplatit.

Foto: Profimedia.cz

Nefunkční vztahy se právě o Vánocích nejvíc projevují.

Článek

Řada párů spolu zůstává především kvůli dětem. Na jednu stranu je dobré, že pohlíží na děti, na druhou stranu ony nejsou hloupé ani slepé. Cítí, že se mezi rodiči něco děje a trápí se kvůli tomu naprosto shodně, jako když se rodiče v dobrém rozejdou. Naopak pokud se i po rozchodu rodiče respektují, mohou se začít cítit mnohem lépe než v původním prostředí plného přetvářky a dusného prostředí.

Ze všeho nejdůležitější tedy je, aby si jedinci uvědomili, že stav je již neudržitelný a bez okamžitého řešení situace, nikomu nepomohou, naopak mnohdy všem jen o to víc ublíží.

„Lidé mnohdy stráví nespočet dní, týdnů, měsíců omíláním minulosti, ale dokud sami sobě nepřiznají, že je opravdu po všem, nemají naději na osvobození," vysvětluje koučka Susan Herrerová.

S přijetím reality se jednoduše jedinci uleví. I když v hluboko srdci bude stále zakořeněná obrovská bolest ze zklamání, objeví se tam i nové naděje a touhy a především schopnost odpouštět, přijímat a jít dál za svým štěstím.

„Člověk tedy musí být upřímný především sám k sobě a nic si nenalhávat. I když se bolest často střídá se vztekem, strachem či zármutkem, jedná se o naprosto přirozený proces, který vede k ukončení trápení, oproštění od minulosti a naopak vede k budování si nového života.

Otázky, které vám mohou pomoci odlepit se od minulosti

  • Co vás děsí na rozvodu?
  • Co vás drží v původním nefunkčním stavu?
  • Co pozitivního vás čeká, když se vztahem skoncujete?
  • Co se pro vás změní, když odejdete? 
  • Jaké pocity u vás převažují?

Zkuste popřemýšlet o těchto otázkách a nebojte se učinit rozhodnutí ještě před příchodem nového roku. Nefunkční vztahy se právě o Vánocích nejvíc projevují. Místo uvolněné a pohodové atmosféry se tak i ze Štědrého večera může stát čas napětí, smutku a slz.

To samozřejmě neznamená, že partner od druhého nalezne pod stromečkem krásně zabalené rozvodové papíry. Důležité je, aby jedinec v ten daný okamžik už byl jednoduše rozhodnut, a pokud to druhému oznámí až po svátcích, je to v podstatě jedno. Hlavně to musí mít on sám v hlavě srovnaný, jedině tak bude schopný zvládnout tak psychicky náročné období, jako jsou pro nefunkční vztahy vánoční svátky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám