Hlavní obsah

Romantici ve 21. století nevymřeli

Novinky, bok

Moderní doba se vyznačuje nejen rozvojem různých technologií, ale také hektickým stylem života. Nabízí se tak říct, že na pravou lásku a romantiku už v ní není pomalu místo. To ale naštěstí není pravda. Romantika je stále důležitá, podle britského průzkumu dokonce mnohem více pro muže než pro ženy.

Foto: Profimedia.cz

Najít spřízněnou duši není jednoduché.

Článek

Mnozí muži jsou obviňováni (někteří vskutku právem) z toho, že neustále zapomínají na narozeniny partnerky či důležitá výročí nebo že dárky na Valentýna kupují na poslední chvíli. To ale nezmění fakt, že i mezi nimi se v moderní a uspěchané době najdou romantici, uvedl server Daily Mail.

A je jich možná víc než mezi ženami. Alespoň to tvrdí prvotní výsledky stále probíhající studie, které se účastní 10 000 dobrovolníků, od nichž jsou zjišťovány jejich postoje k lásce, romantice a vztahům jako takovým. Nejzajímavější zjištění podle autorů, kteří stávající údaje sepisují do knihy, bylo, že téměř 48 % dotázaných mužů se někdy zamilovalo (a stále jsou toho schopni) na první pohled, zatímco u žen to je pouze 28 procent.

Studie se zaměřuje na všechny aspekty vztahů. Od lásky, přes romantiku a sex až třeba po fyzikální vlastnosti, které by měl mít dokonalý partner atd. To vše má pomoci získat ucelený pohled na vztahy v 21. století, jejich kvalitu i nedostatky, a pomoci případné problémy řešit tak, aby byly vztahy více uspokojivé.

Spřízněná duše 

A na svazcích je podle zjištění třeba určitě pracovat. Jak se totiž ukázalo z některých výsledků, pouhých 74 % lidí, kteří mají aktuálně nějaký vztah, tvrdí, že jsou opravdu šťastní. Pro 66 % dotázaných je pak jejich partner opravdovou spřízněnou duší.

Nejvíce znepokojující je ale podle autorů fakt, že podle mnohých dotázaných není nezávazný sex bez citové vazby považován za nevěru. Devatenáct procent dotázaných mužů uvedlo, že měli někdy milostnou aférku mimo stávající vztah.

V knize, na které se podílí odbornice na vztahy Chrisanna Northruppová a profesoři Pepper Schwartzová a James Schwartz, se také uvádí, co je pro mnohé základem šťastného vztahu. Jde o uspokojivý a pravidelný sex, vášnivé líbání, držení se za ruce a časté vyjadřování své lásky - to vše je potřeba podle mnohých dodržovat.

Jednoznačně nejdůležitější je ale téměř podle všech komunikace. Její nedostatek uvádí většina dobrovolníků jako nejčastější příčinu rozpadu vztahů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám