Hlavní obsah

Rok ovce by neměl přát sporům

Novinky, Pavel Urban

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čínský zvířetník má v symbolech jasno: ovce, znamení letošního lunárního nového roku, začínajícího v sobotu 1. února, straní po energickém Koni pohodě a míru. Mezinárodní konflikty a nesnášenlivost - což zní v těchto dnech až neuvěřitelně - jsou obvykle potlačeny.

Foto: Marek Venuta

Šťastná majitelka růží.

Článek

"Tento rok se na Dálném východě ponese ve znamení zvířete čínsky zvaného jang. Bude to zřejmě rok ve znamení diskusí," řekla Právu Łubica Obuchová z Orientálního ústavu Akademie věd.

"Vždyť už překlad jeho jména je oříškem. Dva růžky nad třemi vodorovnými liniemi přeškrtnutými svislou čarou totiž mohou v čínštině označovat jak ovci, tak kozu, a to v mužském i ženském rodě. Osobně bych při pojmenování letošního roku volila spíše ženský tvar, protože letos se tento osmý znak v čínském zvířetníku kombinuje s prvkem voda. A voda je symbolem ženy - je měkká, jemná, poddajná, ale současně vytrvalá a vše pronikající. Voda totiž v tradiční čínské dvojici komplementárních protikladů zastupuje prvek jin a ovce/koza je spojována se symbolem země, jenž se vyznačuje rovnováhou mezi temným jinem a světlým jangem ," poznamenala.

"Ovce/koza je také něžná, vlídná, někdy až přecitlivělá, nadevše si cení harmonie, dává přednost klidnému řešení a vyhýbá se přímým konfliktům. Spojí-li se letos symbolicky vytrvalost, klid a kreativita, dává nám to naději, že si budeme moci trochu vydechnout po hektickém roku ve znamení koně, jenž pro emocionální ovečky připravil řadu problémů," řekla. "Pokud se jim to však nepodaří úplně vyřešit, nevadí. V příštím roce převezme vládu pohotová opice, považovaná za nejinteligentnější bytost v čínském zvířetníku."

Podle astrologů se lidé narození ve znamení Ovce stávají skutečnými umělci, štěstím je naplňuje kreativní činnost. V roce Ovce se narodili například Kryštof Kolumbus, Mark Twain, Thomas Edison a také Franz Kafka. Kdy je kdo v roce Ovce pak vypadá takto: 1931 (17. 2.), 1943 (5. 2.), 1955 (24. 1.), 1967 (9. 2.), 1979 (28. 1.), 1991 (15. 2.), 2003 (1. 2.).

Původ čínského Nového roku neboli Svátků jara se pojí s mnoha barvitými pověstmi. Jedna z nejznámějších legend vypráví o Nienovi, mimořádně krutém a divokém zvířeti, které v předvečer Nového roku pojídá lidi. Zapudit ho od domu lze rozsvěcením lampiónů, přelepováním dveří rudými proužky papíru a také celonočním odpalováním petard, protože Nien nemá rád světlo ohně, červenou i hlasité zvuky. Jak se říká, vynález střelného prachu je spjat právě se zvyklostmi kolem Svátků jara. Ve Vietnamu patří k oslavám i zlaté stromečky, které mají přinést rodině blahobyt po celý nadcházející rok.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám