Hlavní obsah

Radim Uzel: Poklesky sexuální morálky se opakují v každé generaci

Právo, Radim Uzel

Nedávno jsem moderoval diskusi o sexuální morálce a vývoji sexuálních norem. Mladé lidi zajímalo, jestli se jejich morálka opravdu řítí do záhuby. Často slýchávají, jak je mládež zkažená a nic jí není svaté a jak se jen sobecky snaží dosáhnout sexuálního uspokojení.

Článek

Posvátné normy předků jsou jí prý k smíchu. Souloží málem každý s každým. A incest nebo sexuální zneužívání jsou zcela běžné.

Ujistil jsem mladé lidi, že stejnými pocity trpěli i naši prarodiče na počátku minulého století. Tato situace se opakuje v každé generaci. Už několik set, a možná i několik tisíc let. Samozřejmě není na škodu zamyslet se nad periodickým kolísáním sexuálních norem. Platí v nich klasické: Jednou jsi dole a jednou nahoře.

Křesťanská morálka

Liberální postoje starých Helénů nebo starých Slovanů prudce omezilo židovsko-křesťanské pojetí sexuality. Ve starověku bylo dovoleno prakticky všechno, co nenarušovalo práva ostatních. Dokonce i rané křesťanství se vyznačovalo ve věcech sexuálních výraznou tolerancí.

Ve středověku však teologové zapěli jinou píseň. A z učení tehdejší modly, svatého Tomáše Akvinského, vychází křesťanská morálka prakticky dodnes. Tomáš Akvinský povoloval pohlavní styk pouze za splnění tří základních podmínek: Pokud je proveden správným způsobem, tedy vaginální souloží. Dojde-li k němu se správným partnerem - s manželem nebo s manželkou. Odehrává-li se za správným účelem, tedy plozením dětí.

Vše ostatní je nutno považovat za hříšné. S mírnou troufalostí jsem si dovolil před mladými lidmi poznamenat, že dnes už tyto tři podmínky nedodržuje skoro nikdo. Máme proto považovat naši společnost za nemravnou a zvrhlou?

Každý národ to vnímá jinak

V dějinách lidstva existují případy extrémních omezení, pokud jde o sexualitu. Kromě různých náboženství se tím vyznačují hlavně totalitní politické systémy. Vzpomeňte jen, jak Hitler i Stalin zavírali homosexuály do koncentráků.

Ještě v 80. letech nechal nejvyšší náboženský představitel Íránu Ajatolláh Chomejní popravit několik tisíc homosexuálů jen pro jejich orientaci.  U nás to naštěstí nebylo tak drastické. Ale hned po 21. srpnu 1968 zrušili tehdejší vládci v rámci normalizace například všechny striptýzové lokály.

Myslíte, že v USA, svobodné zemi neomezených možností, vládne liberální sexuální morálka? Chyba! Nejméně 300 církví a náboženských společností tu pěstuje setbu všelijakých zákazů a příkazů.

Ve 23 státech unie je homosexuální styk mezi muži trestným činem. V některých státech nepřipouští zákon jinou formu soulože než tváří v tvář. Ve státě Maryland a v District of Columbia považují za trestný čin také orální sex. V Severní Karolíně zakázali v roce 1985 jakoukoliv prezentaci odhaleného genitálu. To platí i pro výuku budoucích lékařů. V některých amerických státech existují dosud zákony, které postihují předmanželský nebo mimomanželský pohlavní styk.

Liberální pohled

I sexuální morálka u nás má daleko k bezbřehé toleranci. Demokratická společnost však zliberalizovala postoje k předmanželskému sexu, k masturbaci, k homosexualitě a nekoitálním sexuálním aktivitám. Člověk, který tuto liberalizaci považuje za zkaženost mravů, se tak chtě nechtě stává zajatcem středověku.

Reklama

Související témata:

Související články

Morálka ani soucit nejsou vrozené

Milované dítě převezme chování svých rodičů. Jsou pro něho vzorem a váží si jich. Vychovat úspěšné dítě, které vyroste ve všestranně rozvinutou osobnost,...

Výběr článků

Načítám