Hlavní obsah

Radim Uzel: Muž je u porodu zbytečný, ženu spíše stresuje

Právo, Radim Uzel

Slavný francouzský porodník Michael Odent prohlásil, že přítomnost muže u porodu je škodlivá. Podle jeho vzoru jsme před 30 roky začali propagovat laskavý porod bez násilí. Moje maminka vyplňovala krátce po válce tiskopis na příděl potravinových lístků. V záhlaví byla rubrika: přednosta domácnosti.

Článek

Můj tatínek zemřel čtyři měsíce před mým narozením. Tvořili jsme s maminkou domácnost pouze dvoučlennou. Ve společenství vdovy a pohrobka bylo jasné, kdo obsadí zmíněnou funkci. Maminka byla přednostou plně kvalifikovaným, přísným a nekompromisním.

Takovým přednostou musí být i dnešní ženy samoživitelky. Ale co úplná rodina? Má vůbec nějakého přednostu? Ještě před půl stoletím to bylo jasné. Ale dnes? Přece nemůže být přednostou ten hlupák, který vydělá málo peněz. Budižkničemu, který ničemu nerozumí, umí uvařit jenom vodu na čaj a vejce na tvrdo. Nešika, který místo aby doma přiložil ruku k dílu, sedí v hospodě a hraje karty.

Krize maskulinity?

Rodinná přednostenská funkce zašla na úbytě. Muži se k ní prý nehodí a ženy ji snad ani nechtějí. V posledních letech čtu články, ze kterých mám pocit, jako by se od mužů nedalo čekat nic užitečného. Jejich autorky v nich píší o krizi maskulinity. Občas budí dojem, že od chlapů můžeme očekávat jen tu oplodňovací funkci, a to ještě ne vždycky. Roli příživníka, který je dobrý jen k rozmnožení rodu, zná důvěrně například trubec ve včelím úlu. A víme, jak ten chudák dopadne na podzim.

Většina mužů se ve snaze být užiteční zkusila uplatnit také při rození dětí. Jejich přítomnost u porodu manželek se svého času stala módním šlágrem. Někteří měli pocit, že chrání svou družku před nepřátelskými úkony zlého zdravotnického personálu. Drželi rodičku za ruku, a někdy dokonce přestřihli pupeční šňůru novorozence. Pravda, obvykle třesoucí se rukou. Taky mohli celou událost nafilmovat. Pokud byl porod poněkud krvavý, odnášeli je někdy z porodního sálu nohama napřed.

Muži u porodu

Toto mužské angažmá dostalo nedávno pořádnou ránu. Slavný francouzský porodník Michael Odent prohlásil, že přítomnost muže u porodu je vlastně škodlivá. Byl to ten Odent, podle jehož vzoru jsme v Ostravě v osmdesátých letech začali propagovat laskavý porod bez násilí.

Porodní asistentky, které začaly propagovat o patnáct let později přírodní postupy při rození, vlastně nic nového nevymyslely. Dokonale vedle se trefily se zákazem holení. Považovaly ho za ponižování ženy. Většina mladých dívek se však na intimních místech holí, aniž by to považovaly za degradaci osobnosti. Prostě chtějí být přitažlivější.

Pokud jde o přítomnost muže u porodu, existují už výzkumné práce, které dokazují, že partnerku neuklidňuje, ale naopak stresuje. Obvykle při něm překáží a žena pak vnímá porod jako více bolestivý. Samozřejmě, existují výjimky. Ale většinou je přítomnost muže vlastně k ničemu. Ani v přírodě se nesetkáte s tím, že by samec při porodu samice asistoval a pomáhal.

Porod není estetickým zážitkem. Existuje dokonce riziko, že v důsledku porodního traumatu přestane žena svého muže eroticky přitahovat. Někteří odborníci dokonce tvrdí, že je u porodu škodlivá i přítomnost muže porodníka. Bude to znamenat, že obor gynekologie a porodnictví ovládnou v budoucnu ženy? Nelze to vyloučit.

Normální porod, a těch bývá většina, vede porodní asistentka. Lékaře volá jen při komplikacích. V praxi se tedy do značné míry děje, po čem poslední výzkumy volají.

Anketa

Souhlasíte s názorem, že otec u porodu je zbytečný?
Ano, ženu skutečně spíše stresuje
25,8 %
Ano, v některých případech určitě
6,1 %
Ne, už jen svou přítomností ženě pomáhá
8,4 %
Ne, ale měl by tam chodit jen dobrovolně
58 %
Nevím, nikdy jsem o tom nepřemýšlel/a
1,7 %
Celkem hlasovalo 2733 čtenářů.

Reklama

Související články

Polovina Češek rodí až po dovršení 30 let

Téměř polovina Češek rodí podle nejnovějších údajů statistiků až po dovršení 30 let. V roce 2008 bylo za touto hranicí 49,2 procenta rodiček. Každá šestá matka...

Tatínek u porodu? Ano, ale bez vynucení

Přítomnost otců u narození miminka není v dnešní době nic neobvyklého. Většina mužů se proto rozhodne sama, i když jich tam stále dost jde více méně z donucení...

Jak na to, aby byl sex i po porodu příjemný

S narozením nového člena rodiny přichází řada změn v dosavadním životě páru. Kromě sžití s miminkem můžou nastat problémy i na straně partnerských intimností.

Výběr článků

Načítám