Hlavní obsah

Proč se snažíme vyhnout sexu s partnerem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Asi každý se občas dostane do situace, kdy na milostné hrátky s partnerem nemá náladu, důvodů může být řada. Záleží však na tom, zda bude člověk zcela upřímný a řekne narovinu, proč zrovna nechce, nebo použije jednu z osvědčených výmluv.

Foto: Profimedia.cz

I muži občas raději použijí výmluvu, aby se nemuseli s partnerkou milovat.

Článek

Podle nejnovějšího průzkumu patří k nejčastěji používané výmluvě ze strany ženy bolest hlavy. Ovšem zdaleka nejde o jedinou, jak upozorňuje Daily Mail. Online průzkumu se zúčastnilo okolo 1000 žen a přibližně 40 % z nich se přiznalo ke lži s délkou svého menstruačního cyklu. Zajímavé je, že mužům nepřipadá divné, když žena místo jednoho týdne menstruuje dva až tři týdny vkuse.

Dalších 20 % žen používá jako záminku špatnou náladu, podrážděnost nebo nevhodné chování partnera. Mezi další patří únava, stres z práce, brzké vstávání, různé zdravotní problémy jako je bolest svalů nebo zad. Své místo v žebříčku má i hádka, partnerské problémy nebo přítomnost dětí a jiných členů rodiny.

Sexuální život partnerů je pro vztah velmi důležitý a výmluvy založené na lži by se v něm neměly objevovat. Problém je, že mnoho žen nepociťuje stud nebo vinu, když vyslovuje lež, která jim má zajistit klidný večer bez sexu. Navíc podle průzkumu řada výmluv projde bez odezvy partnera, jelikož je ženy sdělují pomocí sms, mailu nebo přes sociální sítě, což jim usnadňuje lhaní, jelikož se tak vyhnou očnímu kontaktu, který by mohl leccos prozradit.

Odmítání sexu může mít řadu příčin 

Nechuť ženy k intimnostem může mít řadu příčin. Není vyloučeno, že skutečně občas žena nemá náladu na sex z důvodů zdravotních či psychických problémů, existují však i další důvody, proč raději zvolí výmluvu. Jednou je například to, že je na svého partnera naštvaná, zlobí se a snaží se ho potrestat tím, že nedostane to, co zrovna chce.

Ženy mohou odmítat sex také proto, aby daly najevo partnerovi svou převahu, berou to jako možnost, jak s mužem manipulovat. Často však nedomyslí, že pokud se budou sexu vyhýbat přespříliš, může to partnera přestat bavit a začne hledat jiné alternativy.

U některých párů je základem nedostatečná komunikace. Žena může mít nějaký problém, něco se jí nemusí líbit, ale má strach o tom s partnerem mluvit, tak se sexu raději vyhýbá. Otevřenost a upřímnost je tedy třeba i v debatách o sexu.

Existuje však i možnost, že žena hledá výmluvy, proč nemít sex s partnerem, protože má milence. Nelze však za každým odmítnutím ihned vidět nevěru.

Sexu se vyhýbají i muži

Problém vymlouvání se nemusí objevovat paušálně jen u žen, i muži čas od času sáhnou pro nějaký přesvědčivý argument, proč právě teď nemohou. Partnerky většinou okamžitě pojmou podezření, že je jim přítel nevěrný, což obvykle není pravda. U mužů v takových okamžicích hraje důležitou roli celkové psychické rozpoložení, problémy v práci, ve vztahu nebo přehnané požadavky ze strany ženy.

Existuje představa, že muži musí mít chuť na sex kdykoli, kdekoli a za jakékoli situace, a pokud tomu tak není, tak je něco špatně. Z počátku každého vztahu tomu tak může být, ale po určité době, kdy jsou partneři spolu, se frekvence začne pomalu snižovat. A žena může dojít k závěru, že pro svého partnera přestala být přitažlivá, může na něj začít tlačit a to často vede k výmluvám.

Milování by nemělo být povinností ani pro jednoho z partnerské dvojice, protože v takovém případě se ztratí spontánní nadšení a iniciativa. Pokud nastane situace, kdy se jeden začne vymlouvat, než by podstoupil sex, signalizuje to, že něco není v pořádku. Proto by si partneři měli v klidu sednout a otevřeně si promluvit a snažit se najít jádro problému.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám