Hlavní obsah

Při líbání dokáže muž rozpoznat, zda je žena plodná

– LAFAYETTE

Mezi milovníky vlhkých polibků převládají muži. A některé ženy nedokážou pochopit, proč jejich protějšky u něčeho tak romantického slintají. Odborníci z New Jersey už odpověď znají, za vše může biologie a evoluce. Muži jsou totiž schopni poznat z ženských slin, jak je partnerka plodná.

Článek

Plodná žena má totiž sliny chutnější, neboť obsahují více estrogenu. U neplodné je tomu naopak. Ale muži slintají také proto, aby ženě ve svých slinách předali testosteron – ten zvyšuje u žen libido čili chuť se milovat.

Antropoložka Helen Fisherová z Rutgers University věří, že právě tento fenomén vysvětluje oblibu mužů v invazivním líbání, při němž se vyměňují sliny. A muži jdou na to lstivě. I když žena není plodná a hladina jejích pohlavních hormonů může být nízká, muž jí svými slinami dodá testosteron. Ten funguje u žen jako podpora libida, zvyšuje u nich sexuální energii a dostává je do erotické nálady.

Líbání jako test kvality milence

„Muži vidí v líbání na počátku vztahu přímý krok k souloži,“ tvrdí Fisherová.

„Muži vidí v líbání na počátku vztahu přímý krok k souloži,“ tvrdí Fisherová.

Podle neuroložky Wendy Hillové z Pensylvánie může líbání sloužit také jako jasná zkouška kvality milence. A potvrzují to výzkumy doktorky Fisherové, podle níž je první polibek tzv. polibkem smrti. Buď je skvělý a otevře cestu dalšímu vztahu, byť sexuálnímu, nebo je hrozný a jednoho z partnerů či oba dva ihned odradí od dalších snah se sblížit.

Reklama

Související témata:

Související články

Pro ženy je líbání důležité

Pro ženy může mít polibek větší cenu než tisíce slov. Alespoň to tvrdí vědci, kteří se dotazovali v rámci studie více než jednoho tisíce studentů Státní...

Výběr článků

Načítám