Hlavní obsah

Nepsaná pravidla pro nezávazný sex mimo vztah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ottawa

Ještě nedávno byl nahodilý nebo také nezávazný sex považován za společenské tabu. Pro dnešní mládež je to ale doslova fenomén. Podle kanadských psychologů existují čtyři základní varianty nahodilého sexu, které mají i svá pravidla.

Foto: Profimedia.cz

Existují čtyři základní varianty nahodilého sexu.

Článek

Doktorka Jocelyn Wentlandová z University of Ottawa zjistila, že mladí lidé mají svá nepsaná pravidla pro sex mimo vztah. Sledovala věkovou skupinu 18 až 27 let a ve své doktorandské práci popsala čtyři základní typy nahodilého sexu:

  • soulož na zavolání,
  • přátelství s výhodami
  • sex na jednu noc
  • sexuální kamarádství.

Všechny tyto typy mají nuance odlišující je od sebe. Soulož na zavolání je pozvání k sexu od někoho prostřednictvím esemesky či telefonátu bez předešlé domluvy, jedná se o spontánní akci většinou ovlivněnou alkoholem jednoho či obou zúčastněných.

Sex na jednu noc je skutečným nahodilým sexem, který provozují dva lidé, kteří se potkali v baru. Po sexu se většinou ihned rozcházejí, případně přespí spolu, ale ráno se bez snídaně a rozloučení rozejdou. Navíc se znova nesejdou.

Nejsložitějším z hlediska psychologie je pak přátelství s výhodami, poněvadž mezi sexuálními partnery existuje silné přátelství. Problém může nastat především ve chvíli, kdy jsou oba sexuální partneři součástí skupiny, v níž tají to, že spolu občas souloží. Sex je ale nezávazný a přátelé se nijak neomezují jako partneři ve vztahu.

Sexuální kamarád by mohl vypadat jako přátelství s výhodami, ale není tomu tak. Dvojici spojuje právě jen sex, kvůli němuž se scházejí, ale jinak se více nepřátelí, emocionální připoutání a sdílení soukromí je v tomto případě mnohem menší než u přátel s výhodami.

„Muži i ženy přesně znají pravidla chování v každém z těchto typů vztahů,“ tvrdí Wentlandová.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám