Hlavní obsah

Na průmyslově vyrobené zmrzlině oceníte bezpečnost

Novinky, Jana Linková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

V letních dnech jsou rodiče svými dětmi takřka neustále atakováni žádostmi o nákup zmrzliny. Zatímco někteří ukojí touhu své ratolesti hned u prvního stánku, jiní nejdříve chvíli odolávají. Nakonec ale podlehne každý. V takovém okamžiku je potřeba pamatovat na to nejdůležitější. Nakupovat bezpečně. To znamená vybírat raději mezi mraženými krémy.

Foto: Martina Žáčková

Valašskou večeři v Udine si nenechal ujít ani honorární konzul Paolo Petiziol (druhý zleva). Šéfkuchařům pochválil především kyselici.

Článek

Mnoho rodičů má stále tendenci podceňovat riziko nákupu točených a kopečkových zmrzlin, které mohou být za určitých okolností kontaminovány nežádoucími cizorodými látkami včetně zárodků nechvalně známé salmonelózy. Risk při nákupu průmyslově vyráběných mražených krémů, které mají nejčastěji podobu nanuků, kornoutů nebo rodinných balení, je ve srovnání s tím zcela minimální.

Pokud přece jenom rodič preferuje točenou variantu těchto studených sladkostí, je lépe, bude-li kupovat u stánků se značkovou zmrzlinou, která se rovněž vyrábí průmyslově.

 Výrobci průmyslových zmrzlin jsou totiž nuceni dbát na maximální bezpečnost po celou dobu výrobního procesu. "Důkladné kontrole podléhá již výběr používaných surovin i obalů. Při vlastní výrobě se pak mimo jiné bedlivě sleduje například dodržení předepsaných pasteračních teplot a naprostou samozřejmostí jsou výstupní kontroly. Výrobky mohou být z továrny expedovány až v okamžiku, kdy veškeré rozbory (včetně mikrobiálních) potvrdily jejich zdravotní nezávadnost," popisuje přísnost výrobních podmínek Olga Benešová, manažerka pro zvyšování kvality a bezpečnosti mražených krémů Algida ve společnosti Unilever ČR.

Zpracování pod drobnohledem

Průmyslově vyráběné zmrzliny mohou být postaveny buď na bázi mléka, nebo vody. V prvém případě mohou obsahovat podíl smetany, mléčného tuku, případně rostlinného tuku. Pro vodové zmrzliny a sorbety je charakteristický vyšší podíl ovocných složek. Všechny mražené krémy dále obvykle obsahují cukr, glukózový a fruktózový sirup, ochucující složky, aromata a barviva. Na závěr výroby jsou všechny zmrzliny zmraženy na teplotu -18 °C, případně nižší. "Naši továrnu opouštějí zmrzliny až po dosažení předepsaných minusových hodnot teploty, které musí být dodržovány i v celém distribučním procesu.

Problém může nastat ovšem v prodejnách, které nechají vyložené zmrzliny stát někde na sluníčku na rampě nebo třeba někde při pokojové teplotě. Pokud se potom zmrzliny, které prošly takovým teplotním šokem, dostanou do boxů, poškozuje to nejen samotného prodejce, ale bohužel i nás jako výrobce. To je důvod, proč se snažíme pečlivě hlídat způsob zacházení s našimi výrobky i přímo v prodejnách," vysvětluje Olga Benešová.

Na co si dát pozor

Mražené krémy musí být při prodeji uchovávány v teplotě -18 °C a nižší. Teplota ve všech místech mraženého krému během doby skladování nesmí být vyšší než právě zmiňovaných minus osmnáct. Zmrazování roztátých výrobků a jejich uvádění do oběhu není dovoleno. Je proto potřeba, aby spotřebitel sledoval, jak zboží v mrazicích pultech vypadá, zda není pomačkané, případně zdeformované.

Důležité je rovněž umístění výrobku v boxu. V každém mrazicím boxu má být červená čára, která ohraničuje prostor, kdy je zaručena požadovaná teplota skladování při správně nastaveném mrazení. Je-li nanuk umístěn nad ní, je zřejmé, že se nachází mimo prostor, kde je zaručená optimální teplota. Není od věci si všimnout teploty na měřicím zařízení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám