Hlavní obsah

Na nechtěné těhotenství je lék

Novinky, Jana Herodková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Doba, kdy naše děti zahajují sexuální život, se stále snižuje. V České republice má první zkušenosti v tomto směru mládež mezi 15 až 17 lety. Často se jedná o styk, který nebyl plánován a proběhl bez použití antikoncepce. Této nepředvídané situaci nám pomůže zabránit pohotovostní antikoncepce.

Foto: Vratislav Konečný
Článek

Jediný u nás schválený přípravek, který se používá pro pohotovostní antikoncepci, je Postinor2. Má prokázanou účinnost do tří dnů od nechráněného styku. "Doporučuji ho hlavně tam, kde nebyla použita žádná antikoncepce nebo když selhala nějaká z metod zabránění oplodnění. To znamená, že došlo k protržení nebo nesprávnému použití kondomu, přerušovaná soulož byla pozdě ukončena, žena zapomněla užít pilulku hormonální antikoncepce či byly chybně vypočtené neplodné dny cyklu apod.," vypočítává důvody, které mohou vést k použití pohotovostní antikoncepce, MUDr. Jozef Janáč z Privátního gynekologického centra v Ostrově nad Ohří.

Postiženi mohou být nejen lidé úplně mladí při zahájení sexuálního života, ale mnohdy se to stává i ženám zralým a zkušeným. Je to proto, že v této životní etapě již nepoužívají antikoncepční prostředky a s těhotenstvím vůbec nepočítají. Důsledkem, který na sebe nenechá dlouho čekat, jsou obavy ženy, že se situace zkomplikuje neplánovaným těhotenstvím.

Neohrozí ženu ani plod

"Můžeme také uklidnit i všechny odpůrce klasického potratu. V žádném případě nejde o preparát, který by způsobil přerušení těhotenství. Účinkuje v závislosti na fázi menstruačního cyklu, ve které se žena nachází. Buď zabrání uvolnění vajíčka z vaječníků, nebo spojení spermie s vajíčkem, či jeho uhnízdění v děloze.

A dokonce i kdyby se stalo, že žena byla před podáním preparátu těhotná a nevěděla o tom, nemusí se bát žádných nepříznivých následků na plod. Pokud se rozhodne dítě si nechat, neovlivní to ani zdraví a další vývoj plodu, ani ženu," vysvětluje dr. Janáč.

Předpis je nezbytný

Přípravek je k dostání v lékárnách pouze na předpis. Výhodou ale je, že ho nemusí předepsat jen gynekolog, ale každý lékař. Je jedno, zda je to lékař praktický, dětský a dorostový či chirurg. Je to proto, že záleží na čase, a tak by pilulku Po měl předepsat jakýkoliv lékař, který je k dosažení.

Odborníci by rádi viděli, kdyby ženy myslely na důsledky svého chování a možné eventuality a nosily pohotovostní antikoncepci v kabelce. Pak je nemůže zaskočit ani neplánovaný styk, ani selhání použité antikoncepční metody.

Přestože počet interrupcí v České republice stále klesá, jejich počet je stále ještě dvojnásobný proti zemím západní Evropy. Příčinou je špatná informovanost lidí o všech dostupných metodách zabránění těhotenství.

Problém je třeba řešit včas

Pokud tedy dojde k situaci, kdy jsou naše pudy silnější než pocit zodpovědnosti, pak je lepší začít s jejím řešením ihned. "Dívka sice prožije strach a obavy z nechtěného těhotenství, ale současně není vystavena trvalým následkům svého chování. Jiné a lepší řešení zatím není.

Pokud se problém nevyřeší včas, je třeba si za pár týdnů položit otázku, zda si nechám dítě v době, kdy na to ještě vůbec nejsem připravená, či zda podstoupím potrat. Nejhorší ale je, když žena nechtěné dítě donosí.

Pak je tomuto nežádoucímu vývoji situace vystavena nejen ona, ale hlavně její nechtěné dítě. Většinou trpí nedostatkem citu a pouze ve výjimečných případech se dá počítat s jeho dalším příznivým vývojem," říká dr.

Komu přijde vhod

Nežádoucím těhotenství jsou zejména ohroženy dospívající dívky a mladé ženy, které žádnou antikoncepční metodu nepoužívají, protože buď ještě pohlavní život nezahájily, nebo nemají stálého partnera.

Mnohdy ani vzhledem ke svému mládí nedokážou předvídat důsledky svého chování a snadno se mohou ocitnout v situaci, kdy musí řešit vzniklý problém interrupcí. Mnohdy se jim to stane jen proto, že měly pocit, že je příprava na sex okrádá o spontánnost.

"Interrupce, zejména ale stres a psychické trauma, které ji mohou provázet, bezprostředně a dlouhodobě ovlivňují kvalitu a vývoj sexuálního života ženy a jejích partnerských vztahů. Ženy mohou trpět i úzkostnými a depresívními stavy. Do velmi závažné situace se mohou dostat především ty, které nevyužívají žádnou z metod antikoncepce a byly znásilněny," uvádí PhDr. Diana Kořenová z Centra personálního a psychologického poradenství v Praze.

Kořenová. Pohotovostní antikoncepce je rychlým a účinným řešením výjimečné situace, které má minimum zdravotních rizik. Pomůže ženě, která se ocitne v mimořádné situaci. V žádném případě není antikoncepcí, tu nejvhodnější by si každá měla vybrat po poradě se svým gynekologem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám