Hlavní obsah

Muži bohatnou a zadlužují se rychleji než ženy

Právo, Jan Kovařík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Majetek mužů v Německu je jedenapůlkrát větší než žen, zjistil Německý institut pro ekonomický výzkum (DIW) s tím, že rozdíl mezi oběma pohlavími se v posledních letech zvětšuje.

Foto: Profimedia.cz

Mladí muži již na počátku kariéry vydělávají v průměru víc než vrstevnice.

Článek

V roce 2007 měli muži v průměru majetek ve výši 109 tisíc eur (2,7 mil. Kč), což bylo o 16 tisíc eur více než pět let předtím. Ženy v téže době své jmění nezvětšily – měly v průměru 70 tisíc eur (1,7 mil. Kč).

Studie se zúčastnilo 20 tisíc osob, takže se mohl zjistit rozdíl mezi muži a ženami. Předtím se totiž směla porovnávat jen data rodin.

Obzvláště nápadný je podle listu Süddeutsche Zeitung rozdíl, pokud jde o podnikání. Na jednu podnikatelku připadají statisticky tři muži, jimž patří firma.

Značné rozdíly jsou rovněž mezi ženatými muži a vdanými ženami – ženatí mají o 55 tisíc eur více než vdané. I to je vysvětlitelné větším množstvím firem s mužským majitelem.

Už za svobodna jsou na tom lépe

Rozdíl vědci zaznamenali i mezi svobodnými muži a ženami – činí v průměru 20 tisíc eur.

„Překvapuje to proto, že převážně mladí dospělí ještě neměli mnoho možností rozšiřovat svůj majetek,“ konstatoval Markus Grabka z DIW. Dodal, že mladí muži již na počátku kariéry vydělávají v průměru víc než vrstevnice. Na druhé straně jsou muži „rychlejší“ i při zadlužování – mají častěji dluhy a také vyšší.

Nejviditelnější je to u rozvedených: zatímco ženy mají po rozvodu závazky asi tak za 9 tisíc eur, muži v průměru 23 tisíc. DIW zkoumala i rozdíl mezi chudými a bohatými – nejbohatších deset procent obyvatel ovládá 61 procent celkového bohatství v SRN, zatímco před pěti lety vlastnili jen 58 procent.

Jediná žena mezi superbohatými muži

Foto: Profimedia.cz

Susanne Klattenová

Výsledky studie odpovídají nejnovějšímu seznamu 500 nejbohatších Němců podle Manager Magazinu. Mezi prvními deseti je jediná žena – Susanne Klattenová se 7,75 miliardy eur.

Ostatní superbohatí jsou muži – na 1. místě Karl Albrecht (majitel řetězce Aldi-Süd) se 17 miliardami. Hodnota 100 největších majetků v SRN se loni zvýšila o 0,6 procenta a činila celkem 290 miliard.

Reklama

Související témata:

Související články

Nejbohatším Američanem zůstává Bill Gates

Americký miliardář a zakladatel Microsoftu Bill Gates obhájil i letos první příčku v žebříčku 400 nejbohatších Američanů, jak uvádí časopis Forbes. Gatesův...

Výběr článků

Načítám