Hlavní obsah

Méně ochotní a více průbojní lidé častěji dosahují vyšších pracovních pozic

Být sympatický, laskavý, spolupracující a vůbec oblíbený v pracovním kolektivu se nemusí vůbec vyplatit, když člověk pomýšlí na post šéfa. Podle studie z Austrálie totiž bossové pocházejí jen málokdy z řad těch, kteří mají výše pojmenované vlastnosti.

Foto: Profimedia.cz

Čím větší je žena extrovert, tím má větší šanci stát se bossem.

Článek

„Lidé, kteří nejsou příliš milí, se častěji stávají vrcholnými manažery,“ tvrdí doktorka Michelle Tanová z Australian National University.

A rozdíly existují také mezi pohlavími. Muži a ženy stejných osobnostních kvalit a schopností totiž vstupují do odlišných povolání.

Ženy přitom ve vztahu k práci vynikají více v míře extroverze, ochotě, emocionální stabilitě a svědomitosti. Muži zase vynikají více v otevřenosti novým zkušenostem.

Extroverti mají přednost

Čím více muži uvádějí u sebe jako výjimečnou vlastnost ochotu, tím méně často se stávají manažery či bossy. Naopak největší šanci uspět v byznysu a vzdělávání mají ti muži, kteří uvádějí nejvyšší ochotu podstupovat nové zkušenosti a přijímat nové výzvy.

U žen je to podobné, čím jsou v práci ochotnější, tím je u nich menší pravděpodobnost, že usednou na post vrcholné manažerky. Naopak silně pozitivní vztah vzhledem k jejich manažerské funkci má míra extroverze. Čím větší je žena extrovert, tím má větší šanci stát se bossem.

Reklama

Související články

Jak přežít pohromu v podnikání

Murphyho zákony fungují naprosto spolehlivě. Zvláště tento: může-li se něco pokazit, pokazí se to. Člověk by měl být neustále ve střehu a připraven...

Výběr článků

Načítám