Hlavní obsah

Kvasinkovou infekcí se mohou nakazit i muži

Novinky, ema

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pětasedmdesát procent žen zná ten pocit nepříjemného pálení a svědění. Častokrát jdou z nepříjemné bolesti až slzy do očí. Kvasinkové infekce se většinou spojují s ženským pokolením, ovšem ne vždy je to čistě dámská záležitost. S podobným problémem se totiž mohou setkat i muži. Častokrát se nakazí právě od své drahé polovičky.

Foto: Profimedia.cz

Kvasinková infekce není čistě jen ženskou záležitostí.

Článek

I mužů se to týká. Ačkoliv je podle odborníků nepravděpodobné, že by se kvasinková infekce přenášela pohlavním stykem mezi partnery, stát se to může. U žen se projevuje nepříjemným pálením, svěděním a často bývá doprovázena výtoky z pochvy.

U mužů se ve většině případů neprojeví, většinou totiž bývají přenašeči této nepříjemné nemoci. I v tomto případě je nutné dojít k lékaři a okamžitě začít s léčením obou sexuálních partnerů, jinak se bude kvasinková infekce neustále vracet.

Na askmen.com popisuje jeden z postižených mužů příznaky, které na sobě sám zaznamenal, jako byly bílé a načervenalé skvrny na penisu, svědění a podráždění penisu, bělavý výtok, nucení na močení a napnutá, popraskaná kůže.

„Tyto příznaky trvají asi týden, naštěstí je to snadno léčitelné,“ popisuje postižený muž. Říká, že jeho protikvasinková dieta znamenala omezený příjem cukru, alkoholovou abstinenci a konzumaci kefíru (přírodní probiotikum). Samozřejmě léčbu provázely i mastičky, které hodně uleví od svědění a řezání. Ty se dají běžně sehnat v lékárnách.

Velké nebezpečí nákaza kvasinkovou infekcí představuje pro muže trpící cukrovkou. Vyšší procento nákazy se objevuje také mezi pány, kteří nejsou obřezaní. Kvasinky se totiž dobře množí ve vlhkém prostředí, proto se jim nejlépe daří právě v intimních místech.

Nejčastější důvody vzniku kvasinkové infekce
Antibiotika vyhubí spoustu prospěšných bakterií a laktobacilů, ideální stav pro kvasinkovou infekci, aby se začala množit. Proto se ve spoustě případů k antibiotikům doporučují užívat laktobacily.
Vlhké prádlo
Těhotenství, menstruace, ovulace, hormonální antikoncepce, tedy stavy změn vnitřního prostředí v pochvě
Nevhodné materiály spodního prádla
Konzumace přílišného množství cukru
Nedostatečná intimní hygiena
Cukrovka
HIV, AIDS, oslabení imunitního systému
Přílišná konzumace alkoholu

75 % žen zažije kvasinkovou infekci minimálně jednou za život. Ačkoliv není tato nemoc považována za sexuálně přenosnou, 12 až 15 % mužů postihly stejné symptomy jako jejich partnerky, které trpěly nákazou, píše webmd.com.

Pokud se infekce nepodaří zaléčit během několika dnů volně dostupným krémem či mastí z lékárny, je na místě okamžitě navštívit gynekologa, který po vyšetření vybere vhodnou léčbu jak pro ženu, tak i pro jejího partnera.

Reklama

Výběr článků

Načítám