Hlavní obsah

Jaký je ideální věk na vdávání a ženění? Odborníci mají jasno

Zatímco naše maminky a babičky stály před oltářem už v osmnácti nebo devatenácti letech, současná mladá generace se vstupem do manželství otálí. Podle odborníků přitom existuje „ideální věk“, kdy je dobré, aby si partneři řekli své „ano“.

Foto: Profimedia.cz

Velmi mladá manželství jsou obvykle odsouzena k neúspěchu.

Článek

Není žádným tajemstvím, že sňatky v brzkém věku vykazují vyšší rozvodovost. Na druhou stranu se ani nevyplácí, když s partnerem budete svatbu oddalovat a vyčkávat „až“. Až našetříte dost peněz, až vaše miminko bude starší, až vaše oblíbené datum vyjde na sobotu...

V takové chvíli je totiž pravděpodobné, že sňatek oddalujete záměrně a pouze si vymýšlíte důvody, proč si partnera aktuálně nemůžete vzít. Pravdou zůstává, že odborníci mají o ideálním věku na svatbu poměrně jasno.

Ani příliš mladí, ani příliš staří

„Ideální věk pro uzavření manželství, s nejmenší pravděpodobností rozvodu v prvních pěti letech, je 28 až 32 let,” říká manželská terapeutka Carrie Krawiecová a dodává, že v tomto věku nejsou lidé ani příliš staří, ani příliš mladí.

Mezi osmadvaceti až dvaatřiceti lety totiž lidé chápou, jaký je rozdíl mezi zamilovaností a láskou, a zároveň jsou ještě dostatečně tvární, aby dokázali měnit své zajeté návyky a životní styl.

Jste připravena na manželství? Pět ukazatelů, které odhalí pravdu

Vztahy a sex

Obdobného názoru je také majitelka seznamovací agentury Alicia Tavernerová, která se přiklání k tomu, aby páry uzavíraly manželství nejdříve v pětadvaceti letech.

„Ve své praxi vidím manželské páry, které jsou na pokraji rozvodu. Hlavním důvodem je, že se braly v brzkém věku, tedy v době, kdy člověk ještě nemá dostatek životních zkušeností,“ tvrdí Tavernerová pro Seattle Bride Mag.

Když věda promlouvá

Také z neurologického hlediska je dobré, když páry vyčkají se svatbou alespoň do pětadvaceti let. „Lidský mozek se plně vyvine až okolo pětadvacátého roku. Věřím proto, že ideální věk na svatbu nastává právě po pětadvacátých narozeninách,“ říká sociální pracovnice Kelsey Torgersonová.

Jinými slovy, velmi mladá manželství jsou obvykle odsouzena k neúspěchu. „Zároveň si myslím, že je před svatbou důležité, aby se partneři poznali i ve stresových situacích. Zjistili, jak se jeden k druhému ve vypjatých chvílích chová,“ vysvětluje Torgersonová a dodává, že stresové chvilky pravděpodobně zažijeme až v pozdějším věku, tedy okolo zmiňovaných pětadvaceti let.

Šest otázek, které je dobré si zodpovědět, než začnete uvažovat o svatbě

Vztahy a sex

Rozdíl v pohlaví?

Najdou se také odborníci, kteří pracují s přesnými čísly. Například manželská terapeutka Weena Cullinsová považuje osmadvacet let za nejlepší věk na vdávání.

„Ve své terapeutické praxi jsem zjistila, že moje klientky v tomto věku si už byly jisté výběrem partnera a zároveň stačily úspěšně prozkoumat, kým jsou po osobní i profesní stránce, a ponaučily se z chyb, kterých se dopustily v předchozích vztazích. Také stihly dokončit vysokou školu a najít si práci, která je naplňuje,“ říká terapeutka.

Zatímco ženy jsou podle Cullinsové připraveny na vdávání v osmadvaceti letech, pánové si bez okolků mohou počkat do dvaatřicátých narozenin.

„V tomto věku se muži usazují ve své kariéře a zároveň se dokážou svobodně rozhodnout, zda chtějí vstoupit do manželství,“ vysvětluje terapeutka Weena Cullinsová.

Anketa

Jaký je ideální věk pro vstup do manželství podle vás?
18-22 let
2,7 %
23-25 let
12,1 %
26-28 let
35,6 %
29-30 let
14,2 %
31-34 let
7,4 %
35-39 let
2,9 %
40 a výše
3,4 %
Žádný, lepší je na svatbu úplně zapomenout
21,7 %
Celkem hlasovalo 13911 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Proč je pro vztah důležité slavit výročí

Slavíte s partnerem pravidelně výročí svatby či den seznámení? Pak děláte dobře. Podle odborníků totiž všechny tyto příležitosti upevňují vztah. Partneři si...

Výběr článků

Načítám