Hlavní obsah

Jaká barva očí připadá mužům a ženám nejatraktivnější na opačném pohlaví

Vědci se rozhodli zkoumat, jaký vliv má barva očí na naši celkovou atraktivitu. Výsledky studie, která probíhala na známých seznamovacích aplikacích, ukázaly, že ženy dávají přednost hnědookým mužům a muži naopak modrookým ženám. Proč tomu tak je?

Foto: Profimedia.cz

Modrooké ženy se líbí mužům nejvíce.

Článek

Výzkum, který provedl britský dodavatel kontaktních čoček, probíhal na online seznamkách Bumble, Tinder a Hinge. Vytvořeny byly různé nové profily, přičemž jediné, co bylo odlišné, byla barva očí mužů a žen, která byla digitálně upravena.

Výsledky ukázaly, že muži s tmavšíma očima byli pro ženy nejpřitažlivější. Naopak muže přitahovaly nejvíce ženy s modrýma očima.

Proč ženy přitahují tmavé oči?

„Je známo, že naši nejstarší předkové pocházeli z území blízko rovníku, tedy dnešní střední Afriky,“ říká psychiatr Alexander Lapa, který se zabýval vývojem barvy našich očí a jejím významem.

Být tak blízko rovníku znamenalo vystavení vysoce intenzivnímu UV záření. Podle přirozeného výběru, ti s větším množstvím melaninu a v důsledku toho s tmavší kůží a očima, měli větší šanci žít déle a dožít se tak dospělosti, a tedy i období reprodukce.

Tmavší kůže a oči navíc evokovaly kvalitnější geny pro případné potomky. „To posílilo tmavší pleť, vlasy a oči v genofondu,“ říká Lapa.

Díky čemu jsou muži neodolatelní

Vztahy a sex

Proč muži raději modrooké?

„Kulturní faktory často určují kolektivní vědomí toho, co je považováno za atraktivní. Typicky byly blond vlasy a modré oči vysoce ceněny a často zdůrazňovány a zobrazovány v médiích. A ačkoli máme všichni své specifické preference, často jsme byli vystaveni tomu, co je považováno za společensky atraktivní.“

Přitahuje nás stejná barva očí jako našich rodičů

„Některé minulé studie naznačovaly, že nás přitahují lidé s podobnými fyzickými rysy, jako mají naši rodiče, nebo dokonce my sami. To může zahrnovat preferování podobné barvy očí,“ říká expertka na sex a vztahy Ness Cooperová.

Náklonnost poznáte i beze slov

Vztahy a sex

Chris Pleines, odborník na vztahy, souhlasí. „Všichni máme určitý typ, který nás přitahuje.

Obvykle nás přitahují lidé, kteří jsou nám podobní, nebo ti, kteří nám připomínají naše blízké. Hormony, které jsou zodpovědné za přitažlivost, se aktivují, když ten druhý vyvolá nějakou podobnost s námi nebo podobnost s lidmi, které milujeme.”

Pleines také potvrdil, že oči jsou nejvýraznějším rysem obličeje a často mohou pomoci odhalit, zda vás někdo sexuálně přitahuje.

„V očích poznáte, zda je člověk smutný, šťastný, upřímný nebo lže. Pomáhají také budovat sexuální napětí. Pouhým pohledem do očí člověka totiž můžete najít náznaky, zda je možná vzájemná přitažlivost a také emocionální kompatibilita.“

Může se vám hodit na Seznamu:

Reklama

Související témata:

Související články

Čím muži odpuzují ženy

Muže milujeme a většinou se shodujeme, že bychom bez nich nechtěly žít. I naše drahé polovičky nám však dokážou lézt v určitých okamžicích a některými svými...

Výběr článků

Načítám