Hlavní obsah

Jak zachránit manželství, jste-li v něm dlouho nespokojeni

Novinky, das

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Žít dlouhodobě v neuspokojujícím a nefunkčním manželství není ani v dnešní době ničím výjimečným. Někteří lidé se bojí změn, jiní mají strach z osamění, další rezignovali. Ať už je k tomu, proč v takových vztazích dlouhodobě zůstávají, vede cokoli, měli by si uvědomit, že se to velmi negativně odráží i na jejich zdraví. Rozvod přitom není jediné řešení.

Foto: Profimedia.cz

Rozvod není jediné řešení, jak vyřešit nefungující vztah.

Článek

Pokud vám na druhém stále ještě záleží, pak se pokuste vztah oživit a zachránit. Podle koučky Karen Finnové vám k tomu může pomoci i následujících šest věcí.

1. Naplánujte si společný zážitek

Společný zážitek je jedna z nejlepších možností, jak obnovit vztah. Naplánujte tedy cokoli, co máte oba rádi. Někdy postačí pouze společná večeře v oblíbené restauraci, jindy koncert oblíbené skupiny či prima víkend někde, kde už jste spolu byli anebo kam jste se spolu chtěli podívat, ale zatím jste to nestihli. Řešením může být i dovolená na vysněném místě či společný adrenalinový zážitek.

Je ale důležité, aby to nebyla od jednoho z partnerů pouhá oběť, aby si to skutečně oba užili, uvádí na svých stránkách odbornice.

2. Naučte se společně něco nového

Společné učení nových věcí funguje stejně dobře jako společné zážitky. Jde jen o to nalézt činnost či aktivitu, která bude bavit oba a opět nebude pro jednoho z nich trápení.

Některé páry se tak rozhodnou chodit do tanečních, jiní si zaplatí kurz přežití či potápění, další absolvují pobyt u moře s jógou a meditací.

3. Obnovte staré sny

Oživte staré sny, po kterých jste kdysi toužili a po čase na ně zapomněli. Přestože si je stále nebudete moci splnit, můžete je zkusit naplánovat a vymyslet věci, které vám mohou pomoci v jejich realizaci. Někdy není tak důležitá samotná realizace, jako spíš obnovené snění.

4. Opět se na sebe napojte

Zkuste zapomenout na vše špatné, co se mezi vámi stalo, i na veškerou apatii, kterou vůči sobě máte. Začněte se opět o sebe zajímat. Zkuste si vzpomenout na všechny funkční věci, které jste sdíleli v době, kdy jste se skutečně milovali.

5. Buďte k sobě otevření

Zkuste spolu opět otevřeně mluvit. Sdílejte se svým partnerem své myšlenky, pocity i přání. Naslouchejte mu a neodmítejte hned vše bez toho, abyste to alespoň zkusili.

6. Obrňte se trpělivostí

Toužíte-li po změně, mějte na mysli, že to obvykle nepůjde ze dne na den. Vše potřebuje svůj čas. Důležité je obrnit se trpělivostí a nic nevzdávat při prvním neúspěchu.

Cílem není dosáhnout okamžité změny, ale toho, abyste začali o vztahu přemýšlet a společně našli cestu, jak na něm začít pracovat, abyste v něm byli opět šťastní a spokojení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám