Hlavní obsah

I šťastné páry se hádají, ale podle pravidel

Novinky, bok

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Najít si ideálního partnera je cílem nejedné ženy. Když je k mání, nastává další krok - vztah s ním udržet, naplnit ho láskou a štěstím. Jak ale takový šťastný vztah vypadá, a je možné se v něm obejít bez hádek?

Foto: Profimedia.cz

I šťastné páry se hádají. Ale tak, aby tím jejich vztah za žádnou cenu neutrpěl.

Článek

„Cesta k intimitě je dlážděna prasklinami a opravami. Když dojde na vztahy, konflikt je jednoduše nevyhnutelný,” tvrdí vztahová expertka Wendy Walshová pro server Women´s Health magazine. Podle ní není pro štěstí ve vztahu ani tak důležité, zda se dva lidé hádají, ale jak svou hádku „zvládnou”.

Představila také návod, kterým se řídí spokojené dvojice, když už náhodou na nějakou tu roztržku dojde.

Umění naslouchat 

Ve chvílích, kdy se dva lidé přou, mají v přívalu emocí na srdci často pouze své argumenty, prostor na vyslechnutí druhého se vytrácí. To je však největší živnou půdou pro mnohá nedorozumění a výčitky, varuje Walshová.

Čas na odpověď

Lektoři, kteří učí, jak zvládat vlastní hněv, hned zpočátku radí - počítejte do deseti, než na cokoli ve vypjaté situaci zareagujete. Stejný přístup by se dal praktikovat i ve vztahu. Když nic jiného, dá to člověku alespoň chvíli na rozmyšlenou předtím, než řekne něco, čeho by později trpce litoval.

Odpovědnost za vlastní pocity

Důležitým faktorem, pokud už dojde na hádku, je umět nést odpovědnost za své emoce. Není proto vhodné roztržku začínat obviňováním partnera ve smyslu „ty mě štveš”, „ty jsi za to odpovědný” atd.

Něco vám vadí? Vyjádřete to přesně. „Nemám ráda, když ...” Už jen takový přístup může mnohé ve výsledku změnit.

Správný čas na hádku

Cokoli je ve vztahu špatně, má se řešit. Sluší se ale dodat ve správný čas. Nikdy není dobré ventilovat problémy, pokud je jeden z páru unavený, vzteklý, po dlouhé směně v práci, případně pokud to tak mají obě strany.

Má-li vzniknout prostor pro plnohodnotnou diskuzi, která má pomoci něco vyřešit, je dobré být v klidu a v dobrém psychickém rozpoložení.

Čas na nápravu 

Jak odbornice na vztahy uvádí, kromě samotného sporu je potřeba si uvědomit, že musí existovat u obou zúčastněných ochota napravit to, co se v hádce odehrálo. A to zabere většinou více času než konflikt samotný. A je jedno, jestli půjde o usmiřovací sex, nebo několikahodinové trucování o samotě.

Vztah je vždy na prvním místě 

Ať už se objeví jakýkoli problém, jedno by mělo být vždy stejné - vztah by měl zůstat na prvním místě. A že nemůžete spolknout svou hrdost a chcete za každou cenu vyhrát? Pak je dobré si uvědomit, že být vítěz není vždy to nejlepší. K čemu je vám vlastní hrdost, když budete ve vztahu s člověkem, na kterém vám neustále něco vadí?

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám