Hlavní obsah

Homosexualita se údajně nedá naučit

Novinky, Korzo/Plus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

Britští psychologové přišli se špatnou zprávou pro odpůrce homosexuality. Poprvé totiž vědecky podložili předpoklady lékařů, že pohlavní orientace, ať už homosexuální nebo heterosexuální, se v lidském mozku utváří před narozením. Je tedy vyloučeno, že by se gay nebo lesbička mohli sexuální orientace vzdát nebo se z ní tzv. vyléčit.

Foto: Dana Ehlová

Belfiato quintet hraje Dechový quintet Radima Drejsla

Článek

Stejně tak se z heterosexuálních dětí vychovávaných homosexuálním párem nestanou gayové a lesbičky, jak se mezi odpůrci homosexuality často traduje.

Odborníci sledovali u heterosexuálů i homosexuálů reakci na vystrašení, tzv. mrkací reakci. Testovaní jedinci byli vystavováni nečekanému nadměrnému hluku, jenž je vyděsil. Vědci na základě jejich mrkacích reakcí zjistili, že rozdíly v odpovědích na podněty jsou zřejmé jednak mezi muži a ženami, ale i mezi homosexuály i heterosexuály.

Je to vrozené

"Centrum strachu a leknutí podle našich zjištění musí být spojeno s centrem, které determinuje sexuální orientaci každého jedince. Poněvadž je centrum strachu zcela jistě vrozené, musí být vrozená i sexuální orientace," prohlásil doktor Qazi Rahman z londýnské univerzity.

"Reakce lesbiček byla velmi blízká odpovědím, které jsme očekávali a sledovali u heterosexuálních mužů. Totéž se potvrdilo u gayů, ačkoli ti se blížili ženské odpovědi méně než lesbičky té mužské. Zamotané, ale prokazatelné. Je to první nezávislá studie, která potvrzuje, že sexuální orientace je nenaučitelná a je to neurologicky podložená vlastnost každého člověka," upřesnil Qazi Rahman.

Testování elektrodami

Psychologové využili speciální metodu PPI, kdy jsou testovaným osobám připojeny citlivé elektrody těsně pod oči a sleduje se počet a intenzita jejich mrkání při úleku. Zjistili, že heterosexuální muži vykazovali 40 procent PPI, zatímco heterosexuální ženy jen 13 procent PPI. Lesbičky se blížily mužům dosažením 33 procent PPI, zatímco gayové měli jen 32 procent PPI, což se blíží ženám.

"Lekací reflex je zcela jistě vrozený. Nemůže být naučený. A pokud je v mozku spojen s pohlavím a sexuální orientací, neboť každé pohlaví a sexuální orientace má svou typickou odpověď, pak je vrozená i sexuální orientace. Heterosexuální i homosexuální," tvrdí doktor Rahman.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám