Hlavní obsah

Děti patří do rodiny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ČR

Péči o děti a rodinu není v ČR věnováno dostatek pozornosti. Dvanáct organizací působících v oblasti péče o dítě a rodinu proto spojilo své síly a vytvořilo Koalici "Děti patří do rodiny". Jejím cílem je změna a rozvoj systému péče.

Foto: archiv Město Mikulov

Do Mikulova zavítal král Václav IV. se svou družinou i s královnou Chantal Poullain

Článek

V ČR žije asi 20 tisíc dětí v ústavní péči a mnoho jich vyrůstá v dysfunkčních rodinách, které bývají označovány za sociálně slabé, aniž by jim byla poskytnuta včasná a účinná pomoc při řešení problémů.

Představitelé Koalice, která je dobrovolným účelovým seskupením, se domnívají, že tento stav je způsoben nedostatečně rozvinutým systémem péče o rodinu a dítě.

"Péče o opuštěné děti v České republice je neutěšená již od padesátých let. Porevoluční doba nepřinesla v podstatě žádné zlepšení. Dětem ústavní péče nepomáhá, spíše naopak, a nikdo z kompetentních orgánů nenavrhuje řešení. Koalice Děti patří do rodiny má ambici změnit přístup státu a každodenní praxi v této oblasti," říká jedna z mluvčích koalice Ing. Michaela Svobodová, ředitelka občanského sdružení DOM.

Koalice se v blízké budoucnosti obrátí se svými požadavky na státní i nestátní organizace, politiky a širokou veřejnost. O svých aktivitách bude pravidelně informovat na internetových stránkách www.detskaprava.cz.

Reklama

Související témata:

Související články

Stydlivé a bojácné děti potřebují podporu

Rodiče navštěvují často psychology a potřebují poradit, aby jejich ostýchavé a bázlivé děti byly stejné jako ostatní. Odborníci se jim snaží vysvětlit, že mezi...

Děti si u babičky odpočinou od rodičů

Mezi rodiči a prarodiči vypuknou někdy konflikty nebo i vášnivé hádky kvůli výchově dětí. Příčinou nejsou jen různé názory na to, jak vychovávat. Někdy...

Výběr článků

Načítám